Jaarmarkt Cronjéstraat op 29 augustus: ‘Mooie kans om Cronjé op de kaart te zetten’

Winkelen
Louise Wesselius.
Louise Wesselius. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM – Op zondag 29 augustus is het zover: dan vindt de halfjaarlijkse braderie in de Cronjéstraat weer plaats. De braderie die dit keer vanwege corona is omgedoopt tot ‘jaarmarkt’. Hoe staat het met de voorbereidingen? En hoe is dat nou eigenlijk, een markt organiseren in coronatijd?

De 56-jarige Louise Wesselius is het marktleven met de paplepel ingegoten. Haar opa startte ooit met De Zwart Marktkramenverhuur, en ook Louise volgde in 1988, na haar school. “We zijn overigens niet alleen gespecialiseerd in het verzorgen van markten, maar ook in het organiseren van andere evenementen van bijvoorbeeld winkeliersverenigingen”, benadrukt de onderneemster. “Dat doen we in regio Groot-Amsterdam – eigenlijk van Den Haag tot aan Alkmaar en alles daartussenin.”

Eerste vrouwelijke voorzitter

Onlangs werd Louise verkozen tot eerste vrouwelijke voorzitter van de Centrale Vereniging van Ambulante Handel, de CVAH. Haar prioriteit? De markten weer in de oude vorm terugkrijgen. “Ik ben natuurlijk in een rare tijd ingestapt, dus logisch dat dat ons eerste doel is. We zijn zelfs naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat niet alleen voedingswaar, maar ook andere producten weer op de markt zouden worden toegestaan. Nog voor de uitspraak werd dat gelukkig ook door het kabinet weer als veilig gezien. Overigens staan alle marktkooplieden nog wel op anderhalve meter van de klanten. En op sommige plekken, zoals in Leiden, is de grote markt verspreid over meerdere locaties (in dit geval twee pleinen, red.).” 

Hutjemutje

Er is nog wel ruimte voor verbetering vindt Louise. “De markten worden beperkt, maar in de supermarkt lijkt alles te mogen en staan klanten hutjemutje op elkaar. Daar kan ik echt niet bij.”

Cronjé op de kaart

Toch laten Louise en haar team zich niet kennen en zijn de voorbereidingen voor de Jaarmarkt in de Cronjéstraat in volle gang. “We hebben nauw contact met de gemeente Haarlem en we gaan ons natuurlijk strikt aan de opgelegde voorwaarden houden. Mijn rol bij de organisatie van de markt is bijvoorbeeld zorgen dat elke kraam op de juiste plek staat. De Jaarmarkt is een mooie kans om de Cronjéstraat als winkelgebied op de kaart te zetten. Naast de diverse winkeliers, die niet alleen met een kraam op de markt staan maar ook hun winkel open gooien, is er voor ieder wat wils op de markt straks: van kraampjes met churros en poffertjes tot een uitgebreid baby-assortiment, producten in Ibiza-stijl en een stoffenkraam.” 

Nog enkele plekken vrij

Heb je zelf iets leuks aan te bieden? Er zijn nog wat plekken op de Jaarmarkt beschikbaar! Meld je hiervoor aan bij Louise Wesselius via info@dezwartmarktkramen.nl..