Burgemeester Marianne Schuurmans brengt een bezoek aan Maria Kant en verrast haar met bloemen.
Burgemeester Marianne Schuurmans brengt een bezoek aan Maria Kant en verrast haar met bloemen. ((Foto: Rowin van Diest))

Maria Kant na 100 jaar nog altijd vol levenslust

NIEUW-VENNEP - Ze werd geboren op 4 november 1919 en begon haar leven op een boerderij op de IJweg 1284. Een eeuw lang zou Maria Cornelia Kant-van der Ban Haarlemmermeer trouw blijven. Op 4 november 2019 vierde zij haar 100ste verjaardag. Eén van de gasten op haar verjaardag was burgemeester Marianne Schuurmans.

door onze verslaggever

Als kind woonde Maria van der Ban met haar ouders en zus in een rustige omgeving waar hard werken heel normaal was. Ze kijkt terug op fijne jeugdjaren. Toen zij ouder was, kreeg zij verkering met Piet Kant en toen het duo steeds hechter werd, stapte het in het huwelijksbootje. Er kwam een verhuizing naar de IJweg 1466. Piet verdiende de kost als melkboer en verkocht de melk in Haarlem. Er kwamen twee kinderen, een jongen en een meisje. Piet besloot ander werk te gaan doen en begon een kwekerij. De zaken liepen goed, eerst met buitenbloemen en later met kassen vol rozen.

Spil

Maria Kant-van der Ban was altijd de spil van de familie, ze zorgde dat het aan niemand iets ontbrak met verjaardagen en met feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis. Het was altijd een feestje om bij hen te zijn en mevrouw Kant kon heerlijk koken en bakken. Mevrouw Kant is nog altijd redelijk gezond. Het enige waar ze last van heeft, is haar suikerspiegel, die gaat soms hard op en neer.

Leed is haar niet bespaard gebleven. Piet stierf al een lange tijd terug. Een familielid stierf op slechts 49-jarige leeftijd toen hij van de trekker viel. Haar zoon overleed toen hij tijdens het fietsen in Katwijk op zijn hoofd viel. En haar dochter verloor zij ook nog niet zo lang geleden. Het waren moeilijke tijden, maar mevrouw Kant ging door. Haar geloof heeft haar enorm geholpen om de moed er in te houden. Wekelijks kwam de dominee langs. ''Die man is een enorme steun geweest. En ik ben blij met mijn familie die altijd zo goed voor mij is geweest.'' Het verdriet over haar kinderen blijft moeilijk, maar ze heeft het wel een plekje gegeven.

Plezier in het leven

Plezier in het leven heeft ze zeker nog. ''Ik woon al een kleine 20 jaar in zorgcentrum Westerkim en ze zijn goed voor me. Ik leef regelmatig en maak nog iedere dag eten voor mezelf. En ik denk vaak terug aan vroeger en moet dan nog steeds lachen om allerlei rare en leuke zaken die ik heb meegemaakt. Ik kijk terug op een mooi leven.''

Vorig jaar had ze een tijdje gezondheidsproblemen. ''Ik was steeds duizelig, dat was heel vervelend. De dokter adviseerde me om iedere dag twee zoute dropjes te nemen. Dat hielp perfect en vrijwel direct was ik weer fit. Zo simpel kun je een kwaal dus oplossen.''

De Haarlemmermeerse genoot intens van het bezoek van burgemeester Marianne Schuurmans. ''Die heeft beloofd dat ze terugkomt als ik over 5 jaar 105 zal worden. Ze is dan natuurlijk van harte welkom,' besluit zij met een lach.

Meer berichten