Sluizencomplex Halfweg moet gerenoveerd

Algemeen
 Belangstellenden bekeken de plannen tijdens de informatieavond.
Belangstellenden bekeken de plannen tijdens de informatieavond. (Foto: Peter Vreeswijk)

HALFWEG - ‘Droge Voeten en Schoon Water ook in Halfweg’ is de alom bekende slogan van het Hoogheemraadschap Rijnland. En met die gedachte in het achterhoofd werd op onlangs een informatieavond gehouden over de ‘doorstroomverbetering in Halfweg’ in het dorpshuis in Zwanenburg.

Saskia Vreeswijk

Halfweg kent al zeven eeuwen drie sluizen: de Haarlemmersluis, de Kruis- of Middensluis en de Amsterdamse sluis. Ze liggen schuin tegenover de voormalige suikerfabriek. De poort ten oosten van deze fabriek vormde ooit de toegangspoort tot het gebouw waar het Hoogheemraadschap zetelde.

Sluisjes

Rijnland is eigenaar van de sluisjes aan het Zijkanaal F. De sluisjes zijn meerdere malen hersteld en aangepast en hebben geen waterstaatkundige functie meer. Maar de smalle doorgang tussen de eilanden belemmert de toestroom naar het boezemgemaal Halfweg aan de Wethouder van Essenweg, waardoor dit gemaal niet optimaal functioneert. Het sluizencomplex is een gemeentelijk monument.

Informatieavond

Aanwezig waren bewoners van Halfweg, woonbootbewoners van het zijkanaal F, leden van de Dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en leden van de Stichting Historisch Halfweg. In de huiskamer van het Dorpshuis werden de plannen getoond om een onderdoorgang te bouwen onder het oostelijke sluiseiland. Getoond werd hoe het sluizencomplex wordt geconserveerd en hoe het beeld van het complex beter zichtbaar wordt in de directe omgeving. Een ieder kon zich laten informeren door onder andere de omgevingsmanager van Rijnland en de architect. Ook de gemeente Haarlemmermeer was vertegenwoordigd.

Vervolgtraject

De eerstvolgende stap van het Hoogheemraadschap is het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente. Naar verwachting zal deze in het voorjaar van 2022 worden verleend. De start van de renovatie is gepland in 2023.