Zwaagse carnavalsoptocht: vóór 1 december valt de beslissing

Algemeen
Afbeelding
Foto: Theo Annes

ZWAAG - Carnavalsvereniging Het Masker uit Zwaag geeft zich niet zomaar gewonnen. In een persconferentie liet voorzitter Bernd Laan vanavond weten: “We willen zoveel mogelijk door laten gaan, mits het veilig kan en desnoods op een andere manier.”

Begin september heeft het bestuur van Het Masker de koppen bij elkaar gestoken. Ook hebben zij het CMT - het Carnavals Management Team bestaande uit 11 leden met verstand van zaken - ingeschakeld. “Uit dat overleg en de aanbevelingen hebben wij gemeend dat het carnaval door moet gaan”, aldus Bernd. “Carnaval is een gevoel, een beleving die diep geworteld zit. Voor de meeste mensen en zeker buitenstaanders is carnaval alleen de optocht op zondag. Maar carnaval is zoveel meer. We zijn het hele jaar in meer en mindere mate actief en aanwezig bij allerlei activiteiten. Echter, een carnaval dat wij gewend zijn zal helaas niet kunnen plaatsvinden. Ook Het Masker heeft zich aan de regels te houden en respecteert deze dan ook. Daarnaast zijn wij afhankelijk van de gemeente en veiligheidsregio die ook toestemming moet geven voor bepaalde zaken. Toch zijn wij van mening dat wij niet alles meteen moeten afgelasten. De stekker eruit trekken is de makkelijkste oplossing, maar daar is Het Masker niet van.”

Vanavond is meer duidelijkheid verschaft over wat de plannen zijn. “Het zijn plannen die kunnen wijzigen want we kunnen en moeten ook reageren op veranderingen vanuit de overheid. We kijken steeds wat er wel en niet mag. De regels en voorschriften zullen ongetwijfeld nog wel een paar keer aangepast worden. Al met al zijn wij dus van mening dat carnaval dit jaar moet doorgaan. Echter niet in de huidige vorm en de invulling zal anders worden.”

Het Masker heeft een aantal besluiten genomen:

- Aankomend 55 Jubileumjaar wordt een jaar opgeschoven naar 2021/2022

- Aankomend jaar 2020/2021 wordt de 54-en-een-half editie

- Jubileumfeest van 16 januari 2021 komt te vervallen

- De Prinsbekendmaking op 14 november gaat door. De invulling is nog onbekend maar hoogstwaarschijnlijk wordt het een online evenement

- De MaskerQuiz op 19 december gaat door. Deze gaat in ieder geval online plaatsvinden

- Uiterlijk 1 december wordt een definitief besluit genomen over de zaterdag- en zondagoptocht en een eventueel alternatief hiervoor.

“We hopen op jullie begrip bij de keuzes die wij gaan maken. En ook op jullie enthousiasme bij alles wat wel kan.”

Meer informatie: www.carnavalzwaag.nl of Facebook.