Oeverdijk bij Hoorn zorgt de komende vijftig jaar voor droge voeten

Algemeen
Wethouder Arthur Helling (l) en realisatiemanager Robert van 't Riet op de plek waar de oeverdijk aangelegd wordt.
Wethouder Arthur Helling (l) en realisatiemanager Robert van 't Riet op de plek waar de oeverdijk aangelegd wordt. (Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - De versterkingswerkzaamheden aan de dijk bij Hoorn, waar de redactie van het Hoorns Nieuwsblad onlangs een kijkje nam, zijn in volle gang. Vorige week is gestart met het opspuiten van de buitendijkse werkbaan die doorloopt tot aan de plek van het toekomstige Hoornse stadsstrand. En over dat stadsstrand gesproken: daar wordt op dit moment de derde zandlaag opgespoten. “De contouren van het strand beginnen al goed zichtbaar te worden”, vindt wethouder Arthur Helling. “Wanneer je vanuit één van de bovenste appartementen van de Toren van Hoorn deze kant op kijkt, is het net of het strand er al ligt.”

Vanaf de schouwburg tot Schardam wordt een oeverdijk aangelegd: een nieuwe, zandige dijk die voor de bestaande dijk aan de waterzijde wordt aangelegd. De aanleg ervan is onderdeel van een enorm project: de Alliantie Markermeerdijken versterkt ruim 33 kilometer Markermeerdijken tussen Hoorn en Durgerdam. “Grote delen van de dijk zijn in 2006 afgekeurd door het hoogheemraadschap”, legt realisatiemanager Robert van ‘t Riet uit. “Het grootste probleem is de instabiliteit waardoor de dijk kan gaan afschuiven. Daarom leggen we nu bij Hoorn een oeverdijk aan, die vóór de Westfriese Omringdijk komt te liggen. Hierdoor zijn we de komende vijftig jaar weer goed beschermd tegen het water.”

De Westfriese Omringdijk zelf blijft behouden. Hij verliest echter wel zijn functie als primaire waterkering, want die neemt de oeverdijk over. “De Westfriese Omringdijk mag dus met pensioen”, lacht Robert. Leuk om te weten: voor de oeverdijk is in totaal drie miljoen kuub zand nodig. Dat is bijna een Johan Cruijff Arena vol!

Fietsen naar Amsterdam

De werkzaamheden voor de oeverdijk gebeuren grotendeels vanaf het water. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt. Voor de komende drie maanden is wel het voetpad tussen Visserseiland en de schouwburg afgesloten. Aan de buitenzijde van de dijk wordt hier namelijk een nieuwe berm aangelegd. En op die nieuwe berm wil de gemeente een doorgaande fiets- en wandelverbinding realiseren. Het bestaande voetpad op de dijk blijft bestaan. Ook aan de buitenzijde van de schouwburg komt een fietsverbinding te liggen, waarna de fietsverbinding afbuigt naar de oeverdijk. Vanaf de Westerdijk fiets je straks dus zo door naar Amsterdam!

Typisch Nederlands

“Al met al is het een machtig mooie klus”, glundert Robert. “De hele aanloop naar de werkzaamheden toe en alle voorbereidingen heb ik meegemaakt. Van niets maken we iets, daar komt het op neer. Het is een typisch Nederlands project: de eeuwige strijd tegen het water. Vanuit het buitenland is er enorm veel belangstelling voor wat wij aan het doen zijn. Het is een bijzonder en uniek project.”

Mooie toevoeging

De oeverdijk zorgt niet alleen voor onze veiligheid, maar biedt ook kansen voor recreatie, natuur en de lokale economie. In module 3 - Grote Waal en De Hulk - wordt het noordelijke deel van de oeverdijk bijvoorbeeld een natuurgebied en in module 2 - Strand Hoorn - richt de gemeente Hoorn de oeverdijk na de aanleg in als stadsstrand. Robert: “Op dit moment storten we daar dus de derde en laatste zandlaag op. Hier zijn we tot de bouwvak mee bezig. Daarna moet het een jaar rusten en kunnen we verder met de werkzaamheden.”

Wethouder Helling vult aan: “Zoals het er nu naar uitziet, zijn de oeverdijk en het strand in het voorjaar van 2023 klaar. Het strand wordt één kilometer lang en loopt vanaf de schouwburg tot aan de Galgenbocht. Er komen veel mogelijkheden voor sport en spel, een strandpaviljoen en natuurlijk voldoende parkeerplekken, onder meer naast de schouwburg. Wij zijn hier ontzettend blij mee. De noodzaak van dijkversterking kwam mooi samen met onze wens voor een stadsstrand, een mooie toevoeging aan onze stad. Bovendien creëren we nieuwe fiets- en wandelmogelijkheden. Op die manier ontstaat er een kust waar inwoners en bezoekers nóg meer van kunnen genieten.”

Meer informatie

Alle informatie over de werkzaamheden van de Alliantie Markermeerdijken is te vinden op www.markermeerdijken.nl . Meer weten over het stadsstrand? Kijk dan op www.hoorn.nl/stadsstrand .

Afbeelding
De werkzaamheden van bovenaf gezien.
Impressie van het stadsstrand.