Collecteren om ruimte te maken voor wilde bloemen

HOORN - Vrijwilligers van Natuurmonumenten gaan van 23 tot en met 29 juni collecteren. De ruim tienduizend collectanten van Natuurmonumenten zamelen geld in om wilde bloemen te redden. Want die verdwijnen in snel tempo uit ons landschap en dat is een groot probleem.

Wilde bloemen vormen de basis van een gezonde natuur. Zonder bloemen zijn er geen insecten. En insecten zijn weer een belangrijke voedselbron voor veel vogels. Natuurmonumenten wil daarom wilde bloemen weer de ruimte geven. Teo Wams, directeur natuurbeheer: "We proberen zoveel mogelijk dieren en planten te beschermen en te behouden. Daar moeten we veel voor doen, van begrazing door koeien en schapen tot het herstellen van bijna verdwenen landschappen als heide en bloemrijke graslanden. We zaaien bloemen in plukweides, vlinderidylles of op voedselakkers voor wilde dieren."

De opbrengst van de collecte is van groot belang voor de natuur in Nederland. Wams: "Met een gift van 2,50 euro kunnen we ruim één vierkante meter grond weer in bloei zetten. Ook kleine giften helpen ons dus."

In bijna driehonderd gemeenten gaan de vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus. Ook in Hoorn. "Ik organiseer de collecte in de wijk Kersenboogerd omdat ik het belangrijk vind dat de natuur gezond en divers blijft in ons land. Ik maak me zorgen om het verdwijnen van wilde bloemen en loop daarom graag mee", zegt wijkcoördinator Ank van Tilburg. "Hou jij ook van de natuur in Nederland? Geef dan tijdens de collecteweek van Natuurmonumenten."

Meer berichten