Louise gefotografeerd als Colombiaans straatmeisje.
Louise gefotografeerd als Colombiaans straatmeisje. ((Foto: Floor Dalstra))

Louise start examenactie voor meisjes Colombia

HEERHUGOWAARD/SPANBROEK - Louise Triana (17) en net geslaagd voor haar VWO grijpt het behalen van haar diploma aan om een actie te starten voor meisjes in Colombia. "Door mijn half-Colombiaanse achtergrond besef ik me dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is zoveel kansen te krijgen. Wat als ik een Colombiaans meisje was? Daarom start ik de crowdfundingsactie Amigas voor Amigas. Ik wil 5.000 euro binnenhalen voor meiden in de stad Medellín in Colombia, zodat zij ook een mooie toekomst tegemoet gaan", zegt de Heerhugowaardse. Om extra aandacht voor de actie te krijgen, hebben studenten van de Hogeschool van Amsterdam Louise gefotografeerd als Colombiaans straatmeisje.

Louise kreeg vorige week te horen dat zij geslaagd is voor haar VWO-diploma aan het Huygens college in Heerhugowaard. "Het was soms best zwaar. Ik volg naast mijn VWO ook de vooropleiding dans in Amsterdam. Dit jaar heb ik geen auditie gedaan, omdat ik herstelde van een blessure, maar na mijn tussenjaar hoop ik aangenomen te worden op de voltijd HBO dansopleiding."

Zinvol invullen

Louise gaat haar tussenjaar zinvol invullen: "Mijn vader is geadopteerd uit Colombia en daardoor besef ik me, dat als ik daar geboren was, ik een heel andere toekomst had. In Colombia belanden veel meisjes in de prostitutie of verdienen hun geld met drugs. Amigos Colombianos probeert deze meiden in een leer-werktraject te krijgen zodat zij zichzelf kunnen onderhouden. Daar wil ik me met tijdens mijn tussenjaar voor inzetten. Met mijn examenactie Amigas voor Amigas wil ik genoeg geld ophalen, zodat in elk geval één meisje het programma kan doorlopen."

Straatmeisje Gabriëlla

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam maakten, in mei, in het kader van een project voor de opleiding Communicatie en Creative Business een verhaal, waarin Louise gefotografeerd is als het Colombiaanse straatmeisje Gabriëlla. In hun verhaal vergelijken zij het leven van Colombiaanse meisjes met Nederlandse meisjes die volop kansen hebben om te studeren en later een goede baan te krijgen. Louise: "Deze fotoserie ondersteunt mijn actie op een hele bijzondere manier. Het is raar om zo naar mezelf te kijken en me voor te stellen dat ik echt een Colombiaans straatmeisje ben."

Diploma

Een paar weken voordat Louise haar VWO diploma haalde, behaalde Claudia in Colombia haar diploma. Frank van Rijn, oprichter van Amigos Colombiano: "Wij hebben Claudia langere tijd begeleid. Zij heeft het niet makkelijk gehad, maar wij zagen dat zij veel in haar mars heeft. Daarom ondersteunde wij haar bij haar universitaire studie. En met succes! Op dit moment werkt zij als sociaal werker voor ons. Zij weet als geen ander hoe het is om aan de onderkant van de maatschappij te leven en zet nu haar verleden en kennis in om nieuwe meisjes te begeleiden in het programma."

Amigos Colombianos

De stichting Amigos Colombianos is opgericht door de West-Friese Frank van Rijn en helpt Colombiaanse meisjes een beter bestaan te krijgen. De afgelopen jaren zijn al meer dan duizend meisjes geholpen een beter leven op te bouwen. Het gaat dan om meisjes van 16 tot en met 22 jaar, die zijn begeleid naar werk en een menswaardige plek in de maatschappij.

Zelfstandig worden

Frank: "Werk, economisch zelfstandig zijn de manier voor een gezonde toekomst. Daar is begeleiding bij nodig, want zonder hulp vallen de meisjes snel terug in hun oude leven, dat veelal bestaat uit armoede en soms ook prostitutie. Een betaalde baan is dus de sleutel naar een stabiele toekomst. Met hulp van ons netwerk helpen wij meisjes aan werk en goede kansen op de arbeidsmarkt".

Steun

Amigos Colombianos drijft al vijftien jaar volledig op vrijwilligers. Niemand ontvangt een salaris. Dat betekent dat elke gedoneerde euro ten goede komt aan hulp aan de meisjes. Wie de actie van Louise wil ondersteunen of benieuwd is naar het werk van de stichting, bezoek www.amigoscolombianos.nl.

Meer berichten