Eerste jaarboek Cromme Leeck voor Marry en Peter Kool

Algemeen
Peter en Marry Kool hebben de primeur: als eerste bekijken zij het nieuwe jaarboek.
Peter en Marry Kool hebben de primeur: als eerste bekijken zij het nieuwe jaarboek. (Foto: Han Staal)

WOGNUM - Het wordt een rustige zomer bij het Huis van Oud. Want dit jaar blijft het museum aan de Grote Zomerdijk gesloten in verband met de coronamaatregelen. Er wordt dus geen tentoonstelling ingericht en belangstellenden kunnen geen jaarboeken afhalen. De tentoonstelling 75 jaar vrijheid in Westfriesland wordt volgend jaar gehouden.

De nieuwe jaarboeken van De Cromme Leeck worden binnenkort bij de donateurs thuisbezorgd of naar hen opgestuurd. Het eerste exemplaar van het jaarboek 2020 zou tijdens de donateursavond op vrijdag 24 april worden overhandigd aan Peter en Marry Kool uit Nibbixwoud. Eind december 2019 sloten zij na 32 jaar de deuren van hun bakkerszaak aan de Dorpsstraat. In het jaarboek staat een fotocollage over Peter en Marry en bovendien liet De Cromme Leeck een film maken van hun werkzaamheden.

De donateursavond werd afgelast, maar toch is het eerste jaarboek uitgereikt. Dat gebeurde op een zonnige middag op gepaste afstand bij Peter en Marry in de tuin. Al snel waren Peter en Marry verdiept in het boek. De film over de bakkerij wordt op een later tijdstip getoond.

Het nieuwe jaarboek bevat een divers aanbod aan verhalen. Een deel ervan heeft de Tweede Wereldoorlog tot onderwerp. Het zijn merendeels herinneringen van mensen die jong waren in de oorlog: Janke Betzema, Niek Houter, Arie Oud en Joop Rood. Nog meer jeugdherinneringen vullen dit boek, die van Nel Vlaar-Kroon bijvoorbeeld en die van Pieter Roemer.

Truus Moeskops vierde in 2019 haar 100e verjaardag. Ze woont zelfstandig aan de Dorpsstraat in Nibbixwoud, recht tegenover haar geboortehuis. Natuurlijk wordt er een verhaal gewijd aan deze eeuweling.

Een aantal verenigingen vierde in 2019 een jubileum. In vogelvlucht wordt de geschiedenis beschreven van tafeltennisvereniging Esopus, de Seniorenvereniging Wognum en de KBO Nibbixwoud. Ook aan het heuglijke feit dat het eerste team van handbalvereniging SEW al veertig jaar onafgebroken in de eredivisie speelt, wordt aandacht besteed.

Han Staal schreef het eerste deel over de geschiedenis van de politie in Wognum en van de hand van Ko Groot is het tweede deel van het artikel over de familie Saal.

Losse jaarboeken zijn à 12,50 euro te koop. Neem daarvoor contact op met secretaris Trudy Schouwe, secretaris@decrommeleeck.nl, Ringbalk 50, Wognum, tel. 0229 573151 of via Joke Admiraal, Wijzend 64A, Nibbixwoud, tel. 06-14150218 en Sjaak Jong, Zwaagdijk West 396, tel. 0229-573255.

Ina Broekhuizen, voorzitter van De Cromme Leeck overhandigt het eerste exemplaar aan Peter en Marry Kool.