RK EDO uit Ursem negentig jaar jong

Algemeen
Wie is wie?
Wie is wie? ((Foto: aangeleverd))

URSEM - Voetbalvereniging RK EDO bestaat 8 oktober negentig jaar. In 1930 opgericht door 19- en 20-jarige mannen die in eerste instantie geen toestemming kregen van de pastoor om te voetballen, omdat die het niet zo had op jonge mannen in korte broeken die naar elkaar trapten. 

Maar na een tweede poging met ondersteuning van de hoofdonderwijzer werd er met toestemming van de pastoor een voetbalclub opgericht. Eerst geprobeerd onder de naam De Zwaluwen, maar die was er al, dus werd de naam S.D.O. (Samenspel Doet Overwinnen). De kleding was te koop bij C. Büscher en verkleed werd er in het clubhuis waar nu d’Ontmoeting staat. Het veld lag aan de Burg (ongeveer waar nu de weg richting Buitenplaats is) dus lopend of fietsend ging men daar naartoe. Daar werd de jas in een paardenstal gehangen en begon de wedstrijd. 

Veepraam

Er was in het begin geen brug, dus met een veepraam werden de voetballers overgebracht naar het veld. De eerste wedstrijd was 4 januari 1931 in Hoogkarspel tegen Wit Rood, uitslag 7-3. Gezien het slechte weer dacht men dat de wedstrijd niet door ging, maar dat was niet het geval en in een veewagen van caféhouder Oud gingen de spelers naar Hoogkarspel. In 1933 wordt er ook een gymnastiekvereniging opgericht en in 1934 werd de naam gewijzigd in RKEDO, omdat er al een vereniging met de naam SDO was. Het bestuur van het eerste uur was, J.B. Braas, P. Laan, A. Laan, Jb. Vriend en G. Beemsterboer.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog gingen een aantal wedstrijden niet door, omdat er geen transportmiddelen (fietsen) waren. In 1949 worden op het complex twee kleedkamers gebouwd, natuurlijk kwam er alleen koud water uit de leidingen.

In het seizoen 1956-1957 bereikt RK EDO de derde klasse, tot op heden nog het hoogste resultaat van heren 1. 

In 1957 wordt er ook een handbaltak en volleybaltak opgericht.

Tot 1973 werd er gevoetbald op de Burg, waarna op verzoek van de gemeente het huidige complex werd betrokken met de naam, De Krom. 

Tijdens de 50-jarig jubileum festiviteiten in 1980 kwam het team van oud internationals met onder meer Barry Hulshoff en Jan Mulder op bezoek voor een wedstrijd tegen de oud internationals van België. Tevens zijn op het complex voor de feestelijke noot Barry Hughes, Johnny Kraaykamp en als speaker is Pe Muhren van Volendam ingehuurd.

Op 15 augustus 2001 werd er zelfs een heuse dames oefeninterland op de Krom gespeeld, Nederland-Finland, uitslag 0-2. Voor de speaker Ton Laan waren de Finse namen een mooie uitdaging.

Het complex werd in 1976 verrijkt met een tribune, die er nu nog staat, wel met een nieuw dak waar nu een tachtigtal zonnepanelen op liggen. De Club van 100 had graag in maart jl. haar 25-jarig jubileum willen vieren, maar dat ging niet door.

De damesvoetbal afdeling van RK EDO startte in 1983. Het is nu nog steeds een mooie bloeiende tak binnen de vereniging met meer dan 180 voetballende meiden en vrouwen.

De sjoelclub werd in 1986 opgericht en heeft een sociale functie in het dorp.

Toekomst

De Krom is op de toekomst voorbereid, dus RK EDO kan daar de komende jaren nog met veel plezier voetballen. De club bestaat uit tien seniorenteams en 24 jeugdteams in de competitie, daarnaast de 7-jarigen en de kabouters. Met Walking Football is er een nieuwe loot aan de RK EDO stam, men kan op vrijwel elke leeftijd voetballen bij de club.

Het jubileum wordt uitgesteld tot een geschikt moment buiten de Covid-19 periode.

RK EDO is een club om trots op te zijn.