Vier dit jaar Pasen op je ‘paasbest’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pexels)

Ken je de uitdrukking ‘op zijn paasbest’? Het is een term die wordt gebruikt voor iemand die op zijn of haar mooist gekleed is. Maar waar komt de term vandaan en hoe kleed jij je dit jaar dan op je paasbest? 

De term is al heel oud en komt uit het katholieke gebruik waarbij de mensen vroeger minimaal één keer per jaar ter communie gingen. Je raadt het al, dat was natuurlijk met Pasen. En dat was niet voor niets. De paasmis en -communie waren zelfs verplicht. Ging je niet dan beging je een doodzonde en dat had grote gevolgen. 

De doodzonde

Een dagelijkse zonde is natuurlijk al niet fraai maar een doodzonde was toch wel echt heel ernstig. Bij het begaan van een doodzonde mag je namelijk de hemel namelijk niet meer binnen en wordt je veroordeeld tot de hel. Omdat te voorkomen ging je dus met Pasen ter communie. Maar omdat je de communie allen kunt ontvangen ‘in staat van genade’ moest je vooraf gaan biechten en al je zonden vertellen zodat deze vergeven konden worden. 

Uiterlijk vertoon

Een belangrijk moment dus waarop iedereen naar de kerk ging. En niet alleen het innerlijk was belangrijk maar ook het uiterlijk want tenslotte kon je door iedereen gezien worden. De mensen droegen daarom nieuwe kleding en nieuwe schoenen. En de dames droegen hun mooiste handtassen en hoeden. Heel vroeger ging men ook maar een paar keer per jaar in bad en Pasen was een van deze momenten. Overigens kregen niet alleen de mensen zelf een schoonmaakbeurt maar ook het huis. De jaarlijkse grote voorjaarsschoonmaak. En zelfs de kolenkachel werd (of het nu warm of koud was) na Pasen niet meer aangemaakt. 

Pasen anno 2021

Nu we Pasen vooral in huiselijke kring vieren, lijkt het niet nodig om op je paasbest te gaan. Toch is het nu juist heel leuk om je voor Pasen extra mooi te maken. Misschien wel nieuwe kleding en in elk geval toch het huis gezellig te maken. Of je dat nu doet met paastakken of met fleurige lentebloemen maakt eigenlijk niet uit. Zolang jij het maar gezellig vindt. En natuurlijk ga je eieren verstoppen en maak je een heerlijk ontbijt, brunch of lunch en diner.

Er op uit gaan (als het weer het toe laat) en lekker buiten gaan brunchen is natuurlijk ook een leuke optie. Pak een eastpak rugzak en verzamel een mooi kleed (liefst met een waterafstotende onderlaag of een extra waterdicht zeiltje), gezellige onbreekbare borden, servetten en bestek. Maak heerlijke broodjes met allerhande lekkers en kook eieren met een gezellig kleurtje of wikkel ze in cellofaan. Je kinderen hierin betrekken is natuurlijk een leuke optie maar het geheim houden is net zo’n leuk idee. 

Maak vooraf een leuke uitnodiging en stuur die naar familie of vrienden. Vraag ze om zich op hun ‘paasbest’ aankleden. Je kunt hoeden en handtassen of een clutch verplichten. Kies een mooie locatie in een park of een leuk oud dorp. Zorg natuurlijk wel voor voldoende afstand. Wel een fototoestel meenemen natuurlijk want over dit paasuitje wordt natuurlijk nog jaren gesproken. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)