Droom komt uit in Dalfsen

Algemeen
Ilona en Pieter zijn in Dalfsen aan een nieuw avontuur begonnen.
Ilona en Pieter zijn in Dalfsen aan een nieuw avontuur begonnen. (Foto: Aangeleverd)

Door Marcel van Stigt

DALFSEN/OOSTZAAN – Pieter en Ilona Lust uit Oostzaan koesterden al jaren een droom: een minicamping beginnen. Bij dromen is het niet gebleven. Ze hebben er werk van gemaakt. Pieter ging met prepensioen, Ilona stopte met haar werk bij Uitvaartcentrum Landsmeer en ze werden de nieuwe eigenaars van minicamping De Moat in Dalfsen. De camping, op een bosrijke locatie, gaat op 1 april open.

Nederland is een land van pioniers die graag het avontuur aangaan om een droom te verwezenlijken. Dat zie je terug in televisieprogramma’s als ‘Ik vertrek’ en ‘Het roer om’. Daarin draait het om stellen die huis en haard achter zich laten om elders een nieuw leven te beginnen. Ze stouwen hun spullen in een camper en vertrekken, nagezwaaid door vrienden en familie, naar een sluimerend dorpje in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië. Daar dopen ze bijvoorbeeld een vervallen behuizing om in een frisse, moderne en sfeervolle bed & breakfastlocatie.

Geen riolering aanwezig

Tenminste, dat is het plan. Soepel verloopt dat natuurlijk allemaal niet. De hypotheek komt niet rond, er blijkt geen riolering aanwezig of de aannemers met wie ze in zee gaan nemen de afspraken niet zo nauw. Ze komen op cruciale momenten niet opdagen. Stress, tranen en slaaptekort moeten worden overwonnen. Maar uiteindelijk komt het allemaal goed.

Ook Pieter en Ilona zochten het avontuur, en gelukkig stond er bij hen weinig tegenwind. Hun ambities waren aangewakkerd tijdens hun vakanties. “We hebben dertig jaar kampeerervaring”, vertelt Ilona, “en vaak dacht ik: dat zou beter kunnen, dit zou ik anders doen. En toen zeiden we tegen elkaar: waarom gaan we niet zelf een minicamping beginnen?”

Over de grens

Het was het startschot voor een zoektocht naar een geschikte locatie. Een avontuur in het buitenland vonden ze iets te ambitieus vanwege hun kinderen, Marcel en Stefan, en vanwege de taal. Maar toch konden ze het niet laten om over de grens te kijken. Het had zomaar kunnen leiden tot de overname van een camping in Duitsland. Die ging aan hen voorbij toen de keuze viel op een Duitstalige ondernemer.

Ilona: “We stoppen ermee, zeiden we tegen elkaar. Maar het bleef kriebelen. We besloten in Nederland te blijven en hebben gereageerd op een advertentie om minicamping De Moat in Dalfsen over te nemen. Op 15 november vorig jaar is de koop geregeld en op 1 april aanstaande, als een nieuw seizoen begint, gaan we open.”

Achterstallig onderhoud

Er moest nog wel wat gebeuren, want er was wat achterstallig onderhoud. Familie en vrienden reden naar Dalfsen om te helpen. Snoeien, grasmaaien, elektra aanleggen, terrassen schoonspuiten – alle klussen werden voortvarend aangepakt.

De eerste boekingen zijn al binnen. De Moat bouwt op een aantal vaste gasten en door online reclame te maken volgden nieuwe aanmeldingen. Ook uit Landsmeer en Oostzaan komen vakantiegangers hun kant op.

Ondernemerservaring hebben Pieter en Ilona niet, maar daarvoor zijn ze niet bevreesd. Ze zijn positief gestemd en omdat ze bewust voor een kleinschalige camping hebben gekozen, is het naar verwachting allemaal wel te overzien. En vooral hebben ze veel zin in hun zo gewenste avontuur. Ilona: “Onze droom is uitgekomen. We voelen ons hier prettig.”

De camping bevindt zich in een bosrijke omgeving.