Mini-expositie ribbeltjesglaswerk

Cultuur
Weer een nieuwe expositie.
Weer een nieuwe expositie. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – De vitrine in de hal van het gemeentehuis is opnieuw ingericht. Deze keer met ribbeltjesglas, opnieuw afkomstig uit het Museum Grietje Tump. Eigenaar Frans Poulain heeft er geen enkele moeite mee steeds weer een thema voor deze regelmatig terugkerende mini-expositie te bedenken. 

Door Marcel van Stigt

Zelf houdt Poulain het bij ribbeltjesglas, maar het wordt ook wel spiraalglas of draadjesglas genoemd. Hoe het ook zij, de vitrine is weer smaakvol ingericht met glaswerk zoals dat vroeger werd gebruikt. Bij rijke mensen stond glaswerk van kristal, voorzien van zilveren handvatten, in de kast, bij de gewone man waren de handvatten gemaakt van alpacca, ofwel vernikkeld koper. 

Een klein deel van dit laatste glaswerk heeft Poulain uit zijn omvangrijke collectie gehaald, opgepoetst en zorgvuldig neergezet. “Gebruiksvoorwerpen als advocaatkannen, lepelvaasjes en zwavelstokhouders. Het aardige is dat het onder andere afkomstig is uit Landsmeer”, aldus Poulain. 

Het glaswerk is te bewonderen tot en met september. Daarna focust Poulain zich op een grote tentoonstelling in zijn museum; een jubileumeditie vanwege het vijfenveertigjarig bestaan. Poulain: “Het wordt een tentoonstelling van kinderspeelgoed, zowel voor jongens als voor meisjes. Poppen, garages, sleeën, ik heb daar heel veel van en ga dit groots aanpakken.”