Jet wil droom laten uitkomen

Algemeen
De wereld is vanaf eind dit jaar vijf weken het klaslokaal van Jet van Duivenbode.
De wereld is vanaf eind dit jaar vijf weken het klaslokaal van Jet van Duivenbode. (Foto: CW)

Haar zestiende verjaardag viert Jet van Duivenbode aan boord van Masterskip Wylde Swan. Evenals kerst en oud en nieuw. Samen met nog 29 andere jongeren, mede-trainees genaamd, stapt ze namelijk 23 december aan boord van dat zeilschip voor een zeilreis van ruim vijf weken. 

Chrit Wilshaus

“Ik heb er gewoon heel veel zin in”, bekent Jet ergens halverwege het gesprek bij haar thuis samen met haar en met haar vader Kees en haar moeder Brenda van Duivenbode. Die laatste wees Jet op het bestaan van het schip en de mogelijkheid met een reis mee te gaan, nadat ze erover had gelezen in een krant. Gelijk mee wilde Jet niet. “Maar ik vond het idee wel heel gaf. Sindsdien zijn we ons erin gaan verdiepen en hebben we online een aantal cursussen gevolgd.” Ook een gesprek met een oud-deelnemer versterkte haar enthousiasme (nog meer). “Op dat moment wist Jet trouwens nog niet of ze mee mocht”, verduidelijkt Kees van Duivenbode. “Wel heb ik me toen voorlopig ingeschreven voor de reis van 23 december 2022 tot 27 januari 2023.” Volgens haar moeder was dat een bewuste keuze, ook al valt de kerstvakantie in die periode. “Daardoor mis ik relatief weinig school.” Onlangs werd Jet gebeld met de mededeling dat ze zich definitief moet inschrijven omdat de reis bijna is volgeboekt. Dat was volgens Jet nog wel een gok omdat ze nog geen toestemming had gekregen van school maar vol vertrouwen dat het wel goed zal komen, zette ze toch die stap.

Ook aan dek

De periode aan boord van de Wylde Swan is nadrukkelijk geen vakantietijd voor Jet en begint iedere ochtend als om kwart voor zeven de wekker afgaat. Wat dan volgt is een druk dagprogramma. Jet daarover: “Zo heb ik zes dagen per week ’s ochtends boordschool in de vorm van zelfstudie.” Waar ze zich dan in mag verdiepen, krijgt ze, inclusief planning en toetsen, van haar school mee. En dat is het Revius Lyceum in Maassluis, waar Jet in de derde klas zit. Studeren gebeurt in de ‘studieruimte.’ “Maar als het weer het toelaat kan het ook aan dek.” Ook gaat een aantal docenten mee. “Dat zijn niet onze eigen leraren. Bovendien is het iedere dag na de studie Happy hour. En betekent in mijn geval werkzaamheden verrichten. Zoals dek schrobben, toiletten en douches schoonmaken of koken.” Van tijd tot tijd mag Jet ook wachtlopen. Dat kan ’s avonds zijn maar ook ’s nachts. “Verder moet je solliciteren naar het werk wat je de laatste week wil gaan doen. Dat kan van alles zijn. Van koken tot werken in de machinekamer. Bovendien is het de bedoeling dat wij als trainees in de laatste week het schip ‘overnemen’ en zelf zeilen. Daarbij moet je dan kunnen navigeren op de sterren.” Maar wat als je er even ‘doorheen zit’ tijdens de reis? Jet: “Net als op school heb je aan boord een mentor waar je wekelijks een gesprekje mee hebt, maar je kunt natuurlijk ook met anderen uit de groep praten.” Verder mag Jet nog doelen bedenken die ze tijdens de reis wil bereiken.

Hangmatten

Slapen doet Jet straks in een soort cabine die in de verte een beetje doen denken aan bedstedes maar dan ruimer. “Boven de tafels, waar we aan studeren, kunnen trouwens ook hangmatten worden opgehangen maar voor mij is dat niks want ik beweeg te veel in mijn slaap!” Veel privacy hebben de jongeren overigens niet.

Wel anders
Reizen is Jet trouwens wel gewend. Al van jongs af aan werd ze meegenomen door haar ouders. In het begin bij haar vader op zijn rug in een drager. “Dus dat ze nog meer van de wereld wil zien, verbaast me niks, maar dat is toch wel iets anders dan mee met een zeilschip”, aldus Brenda van Duivenbode. “Het is inderdaad niet vergelijkbaar met achter op de rug bij mijn vader”, lacht Jet. “Mee gaan met de Wylde Swan lijkt me een gave ervaring en dat alleen al sprak me erg aan.” Haar mede-trainees kent ze nog niet. “Maar dat hebben we allemaal met elkaar gemeen”, relativeert Jet.

Uitdaging

Om mee te kunnen op de zeilreis moeten de deelnemers ieder 7000 euro betalen. (Dat bedrag is inclusief vliegticket). Bovendien is het de bedoeling dat ze dat geld zelf bij elkaar verdienen. Een uitdaging die Jet in 12 maanden voor elkaar moet zien te krijgen. Op het moment dat ze ermee startte, had ze geen bijbaantje. “Daar was ik nog te jong voor”, verduidelijkt ze. “Van een cursus hoe je sponsorgeld bij elkaar zou kunnen krijgen heb ik verschillende dingen geleerd.” Al snel kwam Jet erachter dat langsgaan bij bedrijven in de hoop dat die wel zouden willen sponsoren niet werkte. “Ik bent toen gaan nadenken wat ik graag doe en dat is bakken en zo kwam ik op het idee om karamelbars te gaan maken.” Om aan haar actie bekendheid te geven, bouwde ze samen haar vader een website. Jet: “Hoe dat moest, zochten we samen uit. Daarnaast maakte ik een account aan op Facebook en Instagram en maakte ze flyers om bekendheid te geven aan haar acties. Daarna ben ik langs de deuren gegaan en heb gevraagd of mensen mij zouden willen sponsoren in ruil voor een karamelbar.” Ook maakte Jet soep, sushi’s, bakte ze oliebollen en verzorgde een high tea.

Vijf minuten

Per week kan Jet tijdens de reis vijf minuten douchen. “Want je hebt natuurlijk niet onbeperkt water.” Volgens Brenda van Duivenbode moet haar dochter straks letterlijk roeien met de riemen die ze heeft “en gaat ze daar ontzettend veel van leren.” Aan boord is overigens wel een wasmachine, “maar daar kun je niet elke dag gebruik van maken”, weet Jet, die als het schip in een haven afmeert ook van boord af kan. Van de verhalen die ze gehoord heeft van leeftijdsgenoten die al zijn mee geweest, kan Jet alleen maar enthousiast worden. “Daardoor heb ik er nog meer zin in gekregen!”