Demonstreren of toch maar niet? Medemblik wacht af...

Algemeen
Vooral jongeren willen worden gehoord. Zij vinden dat de avondklok hun vrijheid beperkt.
Vooral jongeren willen worden gehoord. Zij vinden dat de avondklok hun vrijheid beperkt. (Foto: Pexels)

Gewild of soms ongewild werden inwoners van Medemblik toegevoegd aan de appgroep Stad bezetten Medemblik. De één wilde blijven in de groep, anderen klikten de appgroep gelijk weer weg. De oprichters van de appgroep willen dinsdag 26 januari een vreedzame demonstratie in de Nieuwstraat van Medemblik. Maar na navraag blijken er ook relschoppers geïnteresseerd te zijn in dit protest.

Vooral jongeren voelen zich door de avondklok beperkt in hun vrijheid. Iedereen heeft wel kunnen zien op de media wat er de afgelopen paar dagen speelt in Nederland. In verschillende steden of dorpen komen mensen in opstand. Een vreedzame demonstratie is ver te zoeken, ook al zijn er mensen die dat wel willen. Wij hebben het recht om te demonstreren, wordt er gezegd. Hoe zit het dan met het recht om gezond te blijven? Is het niet zo dat die demonstranten juist de volksgezondheid in gevaar brengen?

De overwinning op corona is in elk geval ver te zoeken. Ook al zijn er velen die zich netjes aan de coronaregels houden, er zijn altijd mensen die ageren tegen regels. Die houden zich daar dan niet aan. Maar bedenk wel dat het einde nog lang niet in zicht is. En hoe komt dat dan? Er zijn mensen die zich toch zo goed mogelijk aan de maatregels houden en toch corona oplopen. Vertrouwen in je naasten. De meeste mensen krijgen geen vrienden meer op bezoek, maar alleen gezinsleden die al uit huis zijn. Zij proberen zich ook aan de regels te houden en de kans dat ze het oplopen is klein en toch liggen vele mensen in de gemeente Medemblik onder een deken te zweten en te vechten tegen corona. Ook zijn er mensen die milde klachten hebben. Zij prijzen zich gelukkig. Maar het virus grijpt nog steeds om zich heen.

Besluit

Burgemeester Streng van Medemblik besloot na overleg met de politie en het openbaar ministerie de demonstratie in de Nieuwstraat niet toe te staan en een noodbevel uit te vaardigen om de openbare orde te handhaven. De protestactie werd snel verplaatst naar maandag 25 januari, maar inwoners merkten daar niet veel van. Gaan demonstranten vanavond nog protesteren? Het mag niet, maar... Ondernemers en inwoners van de binnenstad kijken waarschijnlijk niet uit naar vanavond. Wat staat hen te wachten...