Amateurvoetbal versus profvoetbal tijdens corona

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Unsplash)

Sinds half maart is het weer toegestaan; een balletje trappen met vrienden! Waar professionele voetbalteams al maanden op het veld staan, moest er bij de amateurs gewacht worden. Met de lente en zomer in aantocht, is het prettig dat zij ook de bal weer uit het ballenhok kunnen halen. Trainen in grote groepen is nog niet toegestaan. Amateurspelers mogen in groepjes van maximaal vier spelers en op anderhalve afstand van elkaar voetballen. Let wel, dit geldt specifiek voor voetballers van 27 jaar en ouder. Jongere spelers mogen al wel trainen met hun complete team. Wedstrijden in het amateurvoetbal lijken er voorlopig niet te komen.

Profvoetbal lijkt competitie af te maken

De inentingen die steeds meer Nederlanders en burgers van andere Europese landen krijgen maakt de kans klein, dat de professionele competities dit jaar stil moeten worden gelegd. Daar komt bij dat in de verte het EK in zicht begint te komen. De UEFA doet er alles aan dit toernooi door te laten gaan, bij voorkeur met publiek. Of het zover zal komen is de vraag! Wel wordt er tijdens de komende interland van het Nederlands elftal getest met een beperkte groep supporters. Iets wat in de afgelopen periode ook al gedaan werd bij een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Een positieve ontwikkeling, daar waar veel fans snakken naar de mogelijkheid een wedstrijd te bezoeken.

Champions League en Europa League naderen hun slot 

Niet alleen de nationale profcompetities beginnen aan de laatste fase. Ook internationale toernooien als de Champions League en de Europa League naderen hun einde. Tot waar weet Ajax, de enige actieve Nederlandse club in deze toernooien, het dit jaar te schoppen? Waar de prestaties in de Champions League weinig goeds leek te beloven voor de Amsterdammers, doen ze het in de Europa League prima! Lille en Young Boys werden recent uitgeschakeld.

Wedstrijden bij de amateurs 

Hoewel het voor de amateurs mogelijk is om elkaar weer op te zoeken en in kleine kring te trainen, heeft het er alle schijn van dat wedstrijden voorlopig nog niet gespeeld zullen worden. Een duidelijk plan bestaat hier nog niet voor. Jongeren tot 27 jaar mogen wel oefenwedstrijden spelen, mits dit binnen de club gebeurt. Het ene A-elftal neemt het hierbij op tegen het andere, of bijvoorbeeld tegen een B-elftal. Op deze manier dagen zij zichzelf enigszins uit, wat het niveau en plezier ten goede komt. Een trainingswedstrijd met een andere amateurclub is vooralsnog niet toegestaan bij de amateurs.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)