Cultuurhuis Wherelant biedt gratis proeflessen

Algemeen
Afbeelding
((Foto: aangeleverd))

PURMEREND – Door de lockdown schoten de Open Dagen er bij in, maar Cultuurhuis Wherelant heeft een goede vervanging gevonden om cursisten enthousiast te maken voor het komende cursusjaar: gratis proeflessen bij maar liefst vijftien cursussen. Deze worden gegeven van 7 tot 18 februari. De week erna starten de cursussen. “Ik ben erg blij dat we eerder open gaan dan gevreesd”, geeft Wherelant-directeur José van den Hurk aan. “Kunst hoort tenslotte bij de schijf van 5, het is voor veel mensen essentieel voor het geestelijk welzijn. Ik hoop dat onze cursisten ons en het maken van kunst net zo hebben gemist als wij hen.”

Gratis proeflessen van 7 tot 18 februari

Tijdens de lockdown verzorgde het Cultuurhuis de lessen digitaal. “Dat was een mooie vervanging en werd als heel prettig ervaren door onze cursisten”, vertelt José. “Maar mensen missen toch het sociale aspect, het contact met elkaar. Online vervangt niet het echte samenzijn. Het gaat om de kunsthonger; de verf ruiken, de spatten op de grond, elkaars werk zien en van elkaar leren. Dat sociale aspect is heel belangrijk.”

En dat blijkt. Sinds ze vorige week het groene licht kregen om weer te openen lopen de cursisten weer binnen. “Soms steken ze spontaan hun gezicht om de hoek van het kantoor om aan te geven dat ze zo blij zijn en ons gemist hebben”, lacht José.

Cursus shoppen

Een aantal cursussen zit al vol maar er is bij andere nog voldoende plek. “Normaal kunnen mensen tijdens de open dagen proeven van verschillende cursussen. Omdat dit niet mogelijk was bieden we nu de gratis proeflessen aan. Mensen kunnen zich voor meerdere opgeven en zo een beetje shoppen. En vrijblijvend kennismaken met de techniek en de docent. Wanneer er voor een cursus voldoende aanmeldingen zijn start de cursus de week erop. Belangstellenden kunnen kiezen uit bijvoorbeeld fotografie, schrijven, edelsmeden, tuinarchitectuur, kunstgeschiedenis en papierknipkunst. Er zijn verschillende schildercursussen, maar ook film maken en theater. Voor ieder wat wils dus, en voor jong en oud.”

Kinderkunstacademie

Ook voor de kinderen is er het nodige aanbod, waaronder op woensdag de kinderkunstacademie. “En sinds vorige week mogen we ook weer in de lagere scholen zelf kunsteducatie geven. Het is fijn dat kinderen mee te geven naast taal en rekenen.”

Coronaproof

De proeflessen en de cursussen worden coronaproof gegeven. José: “We dragen mondkapjes en we zorgen voor voldoende afstand, ook in de lokalen. In plaats van twaalf cursisten in een lokaal gebruiken we nu twee lokalen, dus kunnen we het goed verdelen. Ook ons klimaatsysteem is helemaal aangepast.”

“Belangrijk is dat mensen die kunsthonger hebben en sociaal contact zoeken weer verbinding maken met elkaar. Want dat is wat kunst doet; verbinden. En neem vooral ook de buurvrouw of een vriendin mee, zodat meer mensen hier kunnen kennismaken!”

Aanmelden

Aanmelden voor de proeflessen kan via de website www.wherelant.nl/proeflessen

Afbeelding
Afbeelding