Foto: Aangeleverd

Snelvaren en waterskiën op het Uitgeestermeer

UITGEEST - Vanaf mei kan er al weer worden snelgevaren in het snelvaargebied De Deilings op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Veel watersporters maken hier jaarlijks gebruik van. Om dit gebruik veilig te houden wordt er ook dit jaar weer regelmatig gecontroleerd op het juiste gebruik van het gebied en het bezit van geldige ontheffingen.

Op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer geldt een maximale vaarsnelheid van 16 kilometer per uur. Voor het snelvaargebied De Deilings, is echter een uitzondering gemaakt op deze beperking van de vaarsnelheid. Hier kan de watersporter, mits voorzien van een ontheffing, tussen 1 mei t/m 31 oktober snelvaren en waterskiën. De soorten ontheffingen en de aanvraagformulieren hiervoor staan op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. In het Beleid snelvaren Alkmaardermeer 2016-2020 staan de voorwaarden genoemd waaraan de aanvraag van een snelvaarontheffing moet voldoen. Ook staat hier hoe de handhaving plaatsvindt en waar klachten gemeld kunnen worden.

Veiligheid

Om de veiligheid te bevorderen houden toezichthouders regelmatig en op verschillende momenten toezicht op het meer. Net als voorgaande jaren wordt dit seizoen ook doordeweeks weer regelmatig gecontroleerd. Het snelvaargebied is met gele boeien als een bijzonder vaarwater gemarkeerd. Dit betekent dat alleen vaartuigen met een ontheffing hier mogen varen. In het Binnenvaartpolitiereglement staat het gebied omschreven als bestemmingswater. Andere boten mogen dus niet het snelvaargebied invaren.

Om op doordeweekse dagen tussen 08.00 uur en zonsondergang in het gebied te mogen varen kan een beperkte ontheffing aangevraagd worden. Deze ontheffing bestaat uit twee delen. Deel A kan kosteloos aangevraagd worden via een speciaal aanvraagformulier. Deel B kan gekocht worden via de kaartautomaat op recreatieterrein De Woudhaven. Deel A en B vormen gezamenlijk de geldige ontheffing voor de duur die op deel B staat aangegeven. Het tarief is € 6,00 per 2 uur. Een volledige ontheffing is om de hele week tussen 08.00 uur en zonsondergang te varen. Jaarlijks worden 85 volledige ontheffingen afgegeven, hierna kom je op een wachtlijst te staan.

Jetski's verboden

De waterskiclub vaart met geschikt weer op zaterdag en zondag tussen 11.30 en 16.00 uur onder een zogenaamde vlaggendienstregeling. Op het gehele Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn jetski's, waterjetpacks, hydro jetpacks, flyboards, waterscooters, jetboards, propellorboten, hovercrafts en watervliegtuigen verboden. Dit geldt ook voor het snelvaargebied. Het recreatieschap laat in het waterskiseizoen de waterplanten eenmalig om het midden van De Deilings maaien. Snelvaarders en waterskiën kunnen in de buitenste ring van het snelvaargebied blijven varen. Het recreatieschap beheert De Buitenlanden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Info: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

Meer berichten