‘Financieel mager jaar voor FC Uitgeest’

Algemeen
Afbeelding
(Frans van Zijl: "Financieel mager jaar voor FC Uitgeest." (Foto: Vincentdevriessfoto.nl))

UITGEEST – Het coronavirus heeft afgelopen week ook toegeslagen bij voetbalvereniging FC Uitgeest. Het openingsduel van het eerste elftal, thuis tegen het Amsterdamse AGB, werd vrijdagavond al afgelast.

Een speler uit de ploeg van coach Hilma de Groot kwam positief uit de test. ‘’En nog een paar andere spelers waren ook aan het snotteren en moesten nog tot zondag wachten om getest te worden’’, zegt Frans van Zijl, sinds 2014 voorzitter van FC Uitgeest.

‘’Een zware tegenvaller. In het afgelopen jaar heeft alles al tegen gezeten. Nu waren we allemaal klaar voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Thuis tegen AGB hadden we toch minimaal vierhonderd toeschouwers verwacht. Hadden we eindelijk weer een keer een goede kantineomzet gehad. Daar hebben we echt behoefte aan.’’

Mager jaar

Buiten het feit dat er sinds half maart niet meer gespeeld werd en in de afgelopen drie weken de bekerwedstrijden werden afgewerkt, waarbij FC Uitgeest werd uitgeschakeld, was vooral de afgelasting van het bekende internationale Cor Groenewegen toernooi pijnlijk. ‘’Daar komen tijdens de Pinksterdagen duizenden toeschouwers op af om te kijken naar talentvolle voetballers uit alle delen van de wereld.”

Vooral financieel is het dit jaar een mager jaar. “Hopelijk kunnen we in de laatste drie maanden nog wat goed maken. Volgend jaar bestaat FC Uitgeest 25 jaar, de Business Club FC Uitgeest 20 jaar en zal het Cor Groenewegen toernooi voor de dertigste keer worden gehouden. We kunnen nog geen plannen maken, omdat alles afhankelijk is van de ontwikkelingen van het coronavirus. Het enige probleem doemt wel op bij de organisatie van het Cor Groenewegen toernooi. In december moeten de plannen klaar liggen.”

Vrijwilligers

Vorig jaar werd nog wel stilgestaan bij honderd jaar voetbal in Uitgeest. In 1919 werd voetbalvereniging Uitgeest opgericht en 1 juli 1966 gingen de verenigingen vv Uitgeest en U.S.V.U. samen. Dat was een prima zet, waardoor in de loop der jaren het eerste elftal stapje voor stapje van de vierde naar de eerste klasse van de KNVB promoveerde. Frans van Zijl speelt zelf al 40 jaar bij USVU/FC Uitgeest.

En als het over vrijwilligers gaat. “Voor elke vereniging zijn de vrijwilligers heel belangrijk. Vooral bij een grote club zoals FC Uitgeest moet alles kloppen. Zonder vrijwilligers kunnen we niets en daarom zijn we dankbaar voor al die mannen en vrouwen die altijd belangeloos klaarstaan. Vorig jaar hebben we ook de ouders van de spelers bij het vrijwilligerswerk betrokken, bijvoorbeeld voor de bardienst of het wedstrijdsecretariaat. Dit gaat relatief goed. En daar zijn we superblij mee.”

FC Uitgeest is ook met energiezuinig beleid bezig. ‘’We hebben onder andere zonnepanelen laten installeren en dat is voor de club een mooi verdienmodel. Zelfs de KNVB heeft ons hiervoor een compliment gegeven en wilde een informatieavond organiseren voor andere voetbalverenigingen. Deze kon helaas niet doorgaan vanwege de coronaperikelen.” FC Uitgeest heeft bovendien een samenwerking met AZ. ‘’Een aantal talenten dat bij ons vandaan komt, speelt in jeugdelftallen bij AZ. Denk aan Fedde de Jong, Luuk Postma en Job Tiebie. Ook Ferdy Druijff, die in het eerste van AZ speelt komt bij onze club vandaan.’’ En tot slot: “Alle amateurclubs komen in aanmerking voor financiële steun, maar dat moet de gemeente regelen. Daar ligt ook het probleem. Het gaat allemaal te langzaam bij de gemeente Uitgeest, terwijl alle kosten doorgaan en er geen extra inkomsten zijn. Dus een financiële injectie zou in deze fase zeer welkom zijn. Volgend jaar is het jubileumjaar. Het is de bedoeling, dat er nieuwe tenues voor de selectie komen en dat ook het hoofdveld op de schop gaat.”