Uitgeester Caroline Klein: ‘Ik hoop dat mensen gul doneren’

Algemeen
Afbeelding
Bij de lokale Albert Heijn 14 en 21 november een actie voor de Voedselbank. (Foto: Vakmedianet))

UITGEEST - In Uitgeest merkt ook Caroline Klein, dat de Voedselbank een steeds grotere rol gaat spelen in de hedendaagse samenleving. Caroline is fondsenwerver. De vrijwilligster van de Voedselbank beheert samen met haar echtgenoot de havenactiviteiten van Jachthaven Uitgeest en de verhuur van de woningen bij de haven. Voor de Voedselbank maak zij zich hard.

AH Kennemerland in actie voor de Voedselbank

“Ik benader bedrijven om voedsel te schenken aan de Voedselbank. Maar daarnaast kom ik ook bij boeren in de omgeving met de vraag om verse groenten en fruit te doneren. En we hebben de zogeheten gulle gevers, particulieren die regelmatig geld doneren, zodat wij de spullen kunnen kopen. Hard nodig, want er zijn 35 procent meer gezinnen en eenpersoonshuishoudens in Kennemerland, die door de huidige problemen een beroep op ons doen. De acties van de supermarkten, zoals de komende twee zaterdagen bij Albert Heijn in Kennemerland helpen ons enorm. Ik hoop dat de klanten gul doneren.”

Speelgoed

Even verderop. In de grote loods van Voedselbank IJmond aan het Hilbersplein in Beverwijk staan de kratten hoog opgestapeld. Een paar mannen pakken ze in met een fikse variatie aan voedselwaren. Achterin de loods is een kantoortje, annex kantine ingericht. “We zijn al druk bezig om speelgoed te sorteren. Elk jaar brengen we speelgoed langs bij kinderen, die het moeilijk hebben. Hun ouders maken vaak al gebruik van de Voedselbank en hebben geen geld om cadeautjes te kopen”, vertelt de betrokken Erica van Dongen. De medewerkster van Voedselbank IJmond coördineert de zaken in Beverwijk, maar helpt ook met het vullen van de kratten. “Ik doe eigenlijk van alles hier”, laat de goedlachse Erica weten.

Steun

Ook zij zegt: “Dankzij de steun van veel bedrijven, particulieren en boeren wordt de Voedselbank draaiende gehouden. Een voorbeeld daarvan zijn de vestigingen van supermarkt Albert Heijn aan de Wijkerbaan in Beverwijk en in winkelcentrum Geesterduin in Castricum.

De winkels houden een speciale actie, komende zaterdag 14 en 21 november. Van 10.00 tot 17.00 uur staan bij de kassa’s kratten waar klanten voedsel in kunnen deponeren. Ook verwijzen affiches in de winkels naar de actie.

“Helaas kunnen we door corona geen eigen vrijwilligers ter ondersteunen in de winkels aan de slag laten gaan, maar Albert Heijn geeft met banners alle aandacht aan de Voedelbank.”

ZZP’ers

Erica: “Veel supermarkten helpen ons op deze manier en daar zijn we uiteraard heel blij mee. We merken, dat vooral ZZP’ers zonder werk nu een beroep moeten doen op de Voedselbank. Vrijwilligers zijn dinsdag, donderdag en vrijdag aan de slag om 135 pakketten samen te stellen. Elke vrijdag wordt het voedsel door ons uitgereden naar de cliënten. Voor grote gezinnen stellen we grotere pakketten samen en voor eenpersoons huishoudens uiteraard kleinere kratten.”

Voor meer informatie: www.voedselbankijmond.nl