Optimisme: ‘We komen hier doorheen’

Algemeen
De eerste gasten namen woensdag even na 12.00 uur al bezit van het terras bij Havenrijk.
De eerste gasten namen woensdag even na 12.00 uur al bezit van het terras bij Havenrijk. (Foto: Bert Westendorp)

Horeca krijgt een beetje lucht

UITGEEST - Vanaf half oktober vorig jaar moesten alle restaurants de deuren sluiten. Bezoekers konden enkel hun bestellingen buiten het terras consumeren. Het was de enige mogelijkheid voor de horeca om in elk geval nog iets te verdienen. Woensdag zag alles er ineens een stuk zonniger uit. Vanaf twaalf uur stroomden de terrassen vol zoals bij Havenrijk. Daar waren vooral wijn en de biertjes populair.

‘We moeten zelf ook leven’

“We krijgen wel compensatie van de overheid, maar je kunt je voorstellen dat we in een zware financiële crisis verkeren en fors interen. En ja, we moeten zelf ook leven. Maar we komen hier doorheen”, laat Lubbes met overtuigend weten. De ondernemer runt samen met echtgenote Sascha al sinds 2009 restaurant Havenrijk aan de Lagendijk. De horecagelegenheid pal aan de haven is inmiddels uitgegroeid tot een populaire en druk gefrequenteerde locatie.

Niet rendabel

Vorige week dinsdag werden de langverwachte versoepelingen voor de horeca bekendgemaakt die sinds woensdag 28 april van toepassing zijn. Lubbes: “We kunnen gelukkig onze gasten weer ontvangen. Daar verheugden we ons allemaal heel erg op. Het contact met de mensen is ontzettend belangrijk. Het is allemaal nog niet rendabel, maar we gaan weer open ondanks alle regels die daar bij horen en daar zijn we toch wel blij mee. Eind mei volgen er - zo hopen we - meer versoepelingen.” Bij Ricardo kwam er woensdagmiddag een vrolijke lach op zijn gezicht bij de aanblik van de drukte op het terras.

Koningsdag Route

Om alvast in de stemming te komen had Horeca Uitgeest afgelopen dinsdag een Koningsdag Route uitgezet. Helaas waren de terrassen die dag nog gesloten en kon er enkel wat gegeten of gedronken worden buiten het terras. Maar sinds 28 april is alles veranderd en mogen gasten weer - weliswaar - beperkt plaatsnemen op de buitenterrassen, van 12.00 tot 18.00 uur en met tal van restricties, maar het begin is er.

Overheidsspelregels

De openingstijden van de buitenterrassen zijn van 12.00 uur tot maximaal 18.00 uur. Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit kan aan de deur. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Per buitenterras geldt een maximum van 50 personen. Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan. De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurt niet onnodig. Er is geen zelfbediening. Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogen bezoekers naar binnen. Hierbij moeten bezoekers binnen een mondkapje dragen. Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald. Er is geen entertainment (zoals liveoptredens en videoschermen) op of rondom het terras. Reserveren is verplicht en kan telefonisch, digitaal of aan de deur worden gedaan. Er geldt geen minimale tijd tussen reserveren en het terras bezoeken. Er is een verplichte reservering (’Wait to be seated’) om drukte rondom horecagelegenheden te voorkomen. Op deze manier is het bezoeken van buitenterrassen beter in goede banen te leiden. Een oploop van wachtende bezoekers kan de kans op onderlinge besmetting vergroten. Op dit moment laat het epidemiologische beeld voorzichtig de eerste versoepelingen toe. Feesten en bruiloften op terrassen zijn niet mogelijk.