Uitgeester mannen brouwen ultiem mannenbier

  Nieuws
De Uitgeester buurmannen Ricardo, Stefan en Roderick hebben het geklaard: hun eigen 'Bier door Mannen'. (foto aangeleverd)
De Uitgeester buurmannen Ricardo, Stefan en Roderick hebben het geklaard: hun eigen 'Bier door Mannen'. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

UITGEEST - Ricardo Barrientos de Reus, Stefan Hollenberg en Roderick de Veen, allen uit Uitgeest, begonnen in 2017 hun opmerkelijke zoektocht naar het ultieme mannenbier. “De beste ideeën ontstaan tijdens een avond bier drinken. Zo ook dit idee: Bier door Mannen”, zegt Ricardo Barrientos de Reus. Drie Uitgeester mannen besloten om hun eigen bier te gaan brouwen. “Er zijn ontzettend veel bieren. Maar we misten echt mannenbier.''
Het drietal besloot daarom zelf aan de slag te gaan. Dat betekent potten en pannen op het vuur en brouwen maar. Samen gingen de mannen op zoek naar het ultieme recept. “Het moest een stevig bier worden met een fijne frisse afdronk. Een bier wat je drinkt bij een goed en groot stuk gebraden vlees van de barbecue”, aldus Roderick de Veen. Met dat idee in het achterhoofd zijn de Uitgeester mannen aan de slag gegaan.
“We hebben geëxperimenteerd met soorten hop, (rook) mout en ingrediënten zoals kruidnagel en koriander”, legt Ricardo, gebombardeerd tot brouwmeester, uit. Regelmatig tot diep in de nacht stonden de mannen in de keuken. Geduld is een schone zaak ontdekten het drietal. “Na onze brouwdag moesten we ruim twee weken wachten om het te laten gisten. Daarna moesten we weer twee weken wachten als het de fles in ging. Dit heet bottelen, dan krijg het bier zijn koolzuur.”
Ruim een maand na het brouwen is het bier klaar. “Het is een spannend moment. Je pakt de opener en dan? Yes, koolzuur! Dan schenk je het biertje in. De grote vraag is dan: is het helder of troebel. Vervolgens hoop je op een mooie schuimkraag en een helder bier in het glas”, legt Stefan uit. De eerste keren was het resultaat teleurstellend. Ricardo: “Het was niet niet het bier wat we wilden. We waren dan ook enorm kritisch op ons zelf. Maar het werd per brouwsel beter en beter.''
Eind augustus 2018 heeft het drietal ruim 500 liter bier gebrouwen. Diverse proefsessies hebben zij gehad met vrienden en bekenden. Daarbij hebben ze serieus geluisterd naar de feedback en tips. ''Op basis daarvan zijn we het bier verder gaan ontwikkelen”, legt Roderick uit. Ricardo: “Het is een tripel geworden. Het bier draagt de naam ‘Bier door mannen – Staal’.'' De tripel ‘Staal’ is vanaf 1 november te koop via www.bierdoormannen.nl.

Meer berichten