Buurtgemeenschap Hoge Geest boycot informatieavond

Nieuws
Afbeelding
(Foto: "Google Maps")

Buurtgemeenschap Hoge Geest, een vereniging van bewoners nabij de Naaldwijkse weg, hebben aangegeven de inspreekavond over de huisvesting van arbeidsmigranten te boycotten. In een persbericht zeggen de bewoners dat ze door gemeente overvallen zijn met de mededeling dat er 228 arbeidsmigranten in de straat komen wonen. Ook de korte termijn waarop de informatieavond wordt gehouden - 20 december - is een punt van kritiek. “De omwonenden voelen zich door de gemeente in de hoek gezet, mede ook omdat zij vooraf geen informatie over de (bouw van) wooneenheden of de initiatiefnemer hiervan krijgen van de gemeente. Dit ondanks meerdere wet openbaar bestuur (WOB)-verzoeken vanuit diverse betrokkenen.”

De buurtgemeenschap, waar alle omwonenden deel van uitmaken, boycot daarom de digitale informatieavond. Zij eisen een fysieke bijeenkomst én openbaarmaking van relevante stukken door de Gemeente Westland. “Pas op deze manier kan een open en eerlijke discussie ontstaan, spreken we pas echt van burgerparticipatie en kunnen alle kanten van deze plannen goed belicht worden. Pas dan is een gewogen keuze mogelijk met betrekking tot de mogelijke komst van deze vele wooneenheden,” aldus Marco de Groot, namens de buurtgemeenschap. Om deze boycot kracht bij te zetten, overhandigt de buurtgemeenschap op woensdag 15 december tientallen protestbrieven aan wethouder Albert Abee.

De buurtgemeenschap heeft geen goed woord over voor de wijze waarop deze plannen met hen zijn gecommuniceerd door de gemeente Westland. De Groot: “We zijn overvallen door dit nieuws. Zeker daar we het via de media moesten horen. De gemeente organiseert op zeer korte termijn een digitale bijeenkomst met een maximum van 100 deelnemers. Hierdoor kunnen niet alle betrokkenen deelnemen en dus niet hun mening uiten. Oók geeft de gemeente in dezelfde uitnodigingsbrief aan dat binnen twee weken een beslissing over de wooneenheden wordt genomen. Als burger voelen we ons zo niet serieus genomen en in een hoek gezet. Deze informatieavond is dus voor de bühne: om ons ‘het gevoel te geven’ dat we ook ‘ons zegje’ mogen doen. Terwijl ze eigenlijk zeggen: de beslissing ligt al vast. Dat is natuurlijk geen goed bestuur voeren.”