Het brugdek van de Amaliabrug in Westknollendam is geplaatst
Het brugdek van de Amaliabrug in Westknollendam is geplaatst (Foto: Provincie Noord-Holland)

Brugdek Amaliabrug Westknollendam op plaats

WESTKNOLLENDAM - De provincie Noord-Holland heeft in het weekend van zaterdag 13 april het beweegbare brugdek (het val) van de nieuwe Prinses Amaliabrug in Westknollendam geplaatst. De komende tijd wordt de brug aangesloten op de bediencentrale in Heerhugowaard en wordt de software getest. De nieuwe brug wordt in september van dit jaar in gebruik genomen.

De software wordt getest door de brug open en dicht te doen. Hierbij wordt de hinder voor het scheepvaartverkeer zo veel mogelijk beperkt. Het wegverkeer maakt gebruik van de naastgelegen tijdelijke brug en ondervindt geen hinder.

Staand vervoer

Het 242.000 kilo wegende brugdek is eerst per boot van de montagehal in Wijhe bij Zwolle naar Amsterdam gevaren, waar het is voorzien van beschermingslagen. Daarna ging de tocht, weer per boot, naar een terrein naast de Meneba-fabriek (Wormerveer). Op dat stuk moest het brugdek staand worden vervoerd, omdat het gevaarte met een lengte van 27 meter anders niet door bruggen en sluizen kon. Vervolgens is hij horizontaal op vier pijlers op een ponton geplaatst. Dat ponton is vrijdagavond 12 april onder de brug gevaren. Het brugdek lag toen nog iets te hoog. Ter plekke zijn de vier pijlers stukje bij beetje ingezakt, het zogenaamde vijzelen, totdat het brugdek op de goede hoogte lag. Ten slotte is het vastgezet aan de draaipunten in de basculekelder en gekoppeld aan de aandrijving. Na de montage is het brugdek opengezet, zodat de scheepvaart de brug kan passeren.

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan de brug maken deel uit van het groot onderhoud dat de provincie Noord-Holland verricht aan de N246 en N244. Ook de vernieuwing van de Kogerpolderbrug behoort tot dit project. Daarnaast worden de verkeersveiligheid en de doorstroming verbeterd. Volgens de huidige planning zijn de werkzaamheden eind 2020 klaar.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via: 0800-0200600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Actuele informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.infoN246.nl of via de Facebook-pagina Trajectonderhoud N246-N244.

Meer berichten