De Zaanse Schaaktrainer Frank Tijdeman voor het Zaantheater. Klaar voor het Guinness Book of Records.
De Zaanse Schaaktrainer Frank Tijdeman voor het Zaantheater. Klaar voor het Guinness Book of Records. (Foto: Susan Rozemeijer)

Wereldrecord schaakles in Zaantheater

Door Susan Rozemeijer

ZAANDAM - De Zaanse schaaktrainer Frank Tijdeman (1960) vindt het hoog tijd dat de schaaksport een hoge vlucht neemt. Het wereldrecord schaakles vestigen, dát is het plan. Zaterdag veertien september geeft het Zaantheater een podium aan dit schaakevent.

"Minstens 500 leerlingen waar ik gelijktijdig aan les geef, alleen dan gaat het door." Bevlogen vertelt Tijdeman over zijn idee. Het is nog niet voorgekomen dat zoveel mensen gelijktijdig een schaakles volgen. "Het Zaantheater is hiervoor uitermate geschikt", oordeelt hij. Al jaren loopt Tijdeman met het idee schaken te promoten. Nu volgt hij zijn gevoel om van Zaanstad een schaakstad te maken. "Ik heb de grootste zaal gereserveerd. Met dit evenement wil ik Zaanstad qua schaken op de kaart zetten." Zijn wereldrecordaanvraag is in behandeling bij het Guinness Book of Records. Mocht er onverhoopt geen akkoord komen, dan maakt hij er een officieus wereldrecord van.

Strategie

Een miljoen huishoudens bezitten een schaakbord. Tijdeman: 'Schaken is zó goed voor de ontwikkeling. Als ik mocht kiezen zou schaken verplichte les zijn op scholen. Kinderen leren vooruitdenken, zich concentreren en anticiperen. Maar ook het incasseren van verlies. Want je kunt een ander niet de schuld geven van een verloren potje, zoals bij een teamsport. Schaken is een strategie en tactiek bedenken. Voor kinderen is schaken tegelijkertijd op een leuke manier tijd door te brengen met hun tegenstander. Vaak leren kinderen schaken van hun vader, moeder, oom, tante of buurman. Het schaakevenement is daarom bij uitstek een familie-uitje.'

Schaakles

Op Zaanse scholen wordt steeds vaker schaakles gegeven. Tijdeman geeft les aan kinderen verbonden aan twintig scholen in en rond Zaanstad. Vaak in het kader van naschoolse activiteiten, maar het gebeurt ook onder schooltijd. Nederland is 430 schaakverenigingen rijk, waarvan 260 jeugdafdelingen. 24.000 mensen zijn lid van een schaakvereniging. Eric van Breugel verbonden aan de schaakbond zegt hierover: 'We hebben ongeveer 10.000 leden tot en met twintig jaar oud. De jongst spelende leden zijn rond de vijf jaar. Veel kinderen schaken bij naschoolse activiteiten. Als het onder schooltijd kan is het natuurlijk helemaal fantastisch.' Een initiatief als het wereldrecord schaakles geeft de schaaksport weer een boost.

Deelnemen

De poging is gepland op zaterdag 14 september van 13.00 - 14.00 uur (zaal open vanaf 12.15). Er zijn 150 schaakborden opgesteld en er is een schaakmarkt. iedereen van harte welkom. Kaarten voor Meester Frank's schaakles XXL zijn te koop via www.zaantheater.nl, www.schaakfestijn.eu


Meer berichten