‘Of ik nog een relatie wil?’

Uitgaan
...Of ik nog een relatie wil?...
...Of ik nog een relatie wil?... Foto: Dirk Karten

ZAANSTREEK – “De mensen kennen mij als volkszanger. In deze productie ben ik dat absoluut niet. De nummers die we in ons muziektheater brengen, gaan emotioneel veel dieper. En ik moet nu ook echt een rol spelen, heel leuk. Ervaringen in de liefde staan centraal in de voorstelling. Met alles wat daar bij hoort. Humor maar ook pijn”, zegt Jan Sjouwerman. De Zaanse zanger slaat letterlijk een andere weg in bij de gloednieuwe muziektheatervoorstelling ‘Of ik nog een relatie wil’. Pikant detail: Jan staat op de bühne met zijn nieuwe liefde Stella de Haas.

Eigen muziektheaterproductie zangduo Jan en Stella 

De Purmerendse Stella tekende voor het script en de productie. In de voorstelling worden zes singles gevolgd en hun - al dan niet wankele - stappen op het glibberige pad der liefde. Aan de hand van bekende bestaande Engels- en Nederlandstalige nummers wordt een voorstelling met een lach en een traan(tje) gepresenteerd.

Toevallige ontmoeting 

Hoe grillig het leven kan lopen heeft Jan in levende lijve ervaren. Hij ontmoette Stella toevallig tijdens zijn gastoptreden bij de toneelgroep Purple. Daar had ze de hoofdrol in de musical Heerlijk duurt het langst. Cupido speelde blijkbaar achter de coulissen mee want tussen de scherpe teksten van Annie M.G. Schmidt in de musical die over relaties gaat, bloeide hun liefde op.

“We hebben elkaar zo wel ontmoet, maar ons theaterstuk Of ik nog een relatie wil? is geen autobiografisch verhaal. Het gaat niet over ons leven. Al put je als schrijver altijd een beetje uit dingen die in je eigen leven voorbij komen”, zegt Stella die de verbindende dialogen schreef.

Rijstevlaai?

De poster laat Jan en Stella zien met een taart in hun hand. Eh, taart? Moet dit een variant voorstellen van ‘de koek is op?’

“Rode draad is de vraag ‘met wat voor taart kun je je leven vergelijken?’ Voel je jezelf een rijstevlaai van de Lidl of een luxe chipolatataart die zo lekker smaak door het vleugje alcohol, het zoete marsepein en de aardbeien?”, licht het duo een tipje van de sluier op.

Onbevangen schrijven

Het schrijven ging de Purmerendse zangeres/regisseuse tot haar eigen verrassing goed af bij deze productie. Niet omdat ze geen ervaring heeft, maar omdat ze de vrijheid had om alles op eigen manier op papier te zetten.

“Het was sinds een lange tijd dat ik weer onbevangen ging schrijven. Ik schrijf vooral wat ik zelf leuk en mooi vind. De teksten voor de verbindende mono/dialogen floepten gewoon uit mijn hoofd”, lacht ze. “Zo hebben we de vijf kwartier durende voorstelling volledig naar eigen inzicht neergezet.” Daarmee heeft het creatieve duo wel een unieke productie gemaakt. Al had Stella wel de hulp nodig van Jan om de voorstelling daadwerkelijk voor het publiek te krijgen.

Polanentheater

“We hoorden dat het Amsterdamse Polanentheater het door corona financieel zwaar heeft. Om toch geld te genereren konden artiesten avonden boeken tegen een zeer scherp tarief. Ik zei tegen Stella, gaan we doen!”, vult Jan aan.

“Maar ik zag apen en beren op de weg omdat we bij het vastleggen van de avonden nog geen programma hadden”, zegt Stella. De vrees was ongegrond want inmiddels zijn de voorstellingen op 28 en 29 augustus al volgeboekt. Zondagmiddag 30 augustus werd er aan vast geplakt. En ook de kaartverkoop ( € 15,-) voor die uitvoering loopt goed. Kaarten zijn te bestellen door het sturen van een mailtje naar info@ofiknogeenrelatiewil.nl 

Optreden in P3 Purmerend

“Zo goed dat we nu ook in P3 in Purmerend een voorstelling willen gaan geven. Dat doen we op zondag 20 september om 14.15 uur. Kaarten kosten ook daar € 15,- en zijn te bestellen via www.p3purmerend.nl", zegt Jan tevreden.

Daarmee gaat Stella voor eigen stadsgenoten optreden. Ze is van huis uit docent maar stapte twaalf jaar geleden over van loondienstbaan naar een ongewis bestaan als zelfstandig regisseur en theaterproducent. Zelf relativeert ze de stap door nuchter te stellen ‘als ik niet zo slagen, kon ik zo weer voor de klas staan.’

Nominatie

Haar stap bleek gelukkig een succesvolle. Daarnaast is ze altijd blijven zingen. “Ik zong als kind al en doe dat tot op de dag van vandaag.” Dat doet Stella – net als Jan – niet onverdienstelijk. Zo werd ze voor haar optreden in Heerlijk duurt het langst landelijk genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Meer dan volkszanger

Jan Sjouwerman liet de afgelopen jaren al zien meer te kunnen dan optreden als volkszanger. Zo schitterde hij in unieke producties als De Zaanse Passion waar hij in de huid kroop van koning Pilatus. De Zaanse zanger vertolkt ook een rol in de musical De Jantjes, een productie die maart 2021 op de rol staat. Zo heeft hij inmiddels de nodige ervaring als toneelspeler opgebouwd. Aan de muziektheaterproductie doen ook Wouter Verkleij en Mark Lohmeijer mee. Zij nemen alle technische zaken zoals licht en geluid voor hun rekening.  

Herkenbaar en mooie liedjes

Rest de vraag ‘waarom zou ik naar de voorstelling komen kijken/luisteren?’ “Waarom niet?”, pareert Jan gevat. “Aan de snelle verkoop van de kaarten merken we dat mensen weer graag naar het theater willen. Daarnaast staat Of ik nog een relatie wil ook voor heerlijk lachen om vaak herkenbare situaties uit je eigen relatie (of de zoektocht naar) en uiteraard mooie liedjes.”

“Misschien ook goed om te weten: de voorstelling is wel corona-veilig te bezoeken, maar COVID-19 komt er niet in voor”, besluit Stella.

Relaties vergelijken met taarten?
Liefde op het eerste gezicht...