‘Ik dacht ‘dan maar z’n poot eraf’

Algemeen
Geen speelse puppytraining voor Kintaro maar heel voorzichtig uitlaten...
Geen speelse puppytraining voor Kintaro maar heel voorzichtig uitlaten... Foto: aangeleverd

ZAANDAM – “Het is heel zielig om te zien, want hij wil gewoon kunnen rennen en springen. Dat doet hij graag en grappig als een jong bokkie. Maar spelen met een drain die het wondvocht afvoert, mag natuurlijk niet. Daarom moet ik Kintaro zoveel mogelijk rustig binnenhouden”, vertelt Jeroen van Breugel spijtig. De Zaandammer heeft superveel pech met zijn puppy waardoor hij nu tegen een doktersrekening van zo’n 2400 euro aankijkt. Geld dat er niet is maar waarvoor de fokker én Ien Verrips uit Zaandam een inzamelingsactie zijn opgezet.

Spontane hulpactie zodat baasje Jeroen dierenartsrekening kan betalen

Ien Verrips is een vrouw met het hart op de goede plek voor haar medemens én zijn dier. Ze komt op voor de hond van Jeroen die kostbare medische verzorging nodig heeft. Omdat Jeroen het niet breed heeft en de dierenartsrekeningen zich opstapelen, is er een crowdfundingsactie opgezet. 

“Jeroen ken ik ruim een jaar”, zegt de 65-jarige Ien. “Hij helpt mij af en toe met klussen in mijn huis. Toen we in lockdown gingen, kwam Jeroen langs en hing een tas met tulpen aan de deurknop om te laten weten dat ik niet helemaal alleen ben. Zo iemand is Jeroen.”

Blessure

Zo’n zeven maanden geleden kwam Kintaro in het leven van Jeroen. Een Amerikaanse bulldog. Hij haalde de vrolijke, actieve pup in huis toen hij drie maanden was. “Ik was al op de puppycursus begonnen, wat Kintaro geweldig leuk vond. Waarschijnlijk is hij ergens bij het uitlaten gevallen op z’n elleboog. De bult die verscheen werd een grote cyste en de bezoeken aan de dierenartsen begonnen”, legt Jeroen uit.

Veel geld

Ien: “Er werden de nodige onderzoeken gedaan. De ene dierenarts zei dit, de ander dat.. Het viel allemaal niet mee. Zowel de hond als Jeroen raakten bepaald gefrustreerd over de gang van zaken. Uiteindelijk bleek een operatie noodzakelijk. Wat moet dat moet… Maar zoiets kost echt heel veel geld. En de hele geschiedenis had Jeroen al veel geld gekost.”

‘Dan maar poot eraf’

“Ik ben nu bij een gespecialiseerde dierenarts in Zwanenburg die maar 67 euro per consult rekent. In de Zaanstreek was ik bijvoorbeeld 190 euro kwijt per week”, aldus Jeroen. Opgeven is geen optie voor de dierenvriend. “Ik was echt op een gegeven moment zo wanhopig dat ik dacht ‘dan maar zijn poot eraf’. Maar ja, het gaat wel om een pup van nu negen maanden.”

Een verzekering afsluiten kan nu niet. Dan is pas mogelijk als de hond weer gezond is verklaard. “Ik heb me daar natuurlijk in verdiept. Maar dat kost ook veel geld. Tot 86 euro per maand. En dan moet je ook goed lezen wat er wel en niet onder de dekking valt.”

Crowdfundingsactie

Toen gebeurde er iets liefs. Iemand uit Jeroens vriendenkring begon op sociale media geld in te zamelen bij vrienden. Dit is gezien en opgepakt door Yvonne Kruse, de fokker van de hond. Zij begon op www.gofundme.com onder de actie ‘Help Kintaro weer pup zijn’ om de hond de operatie te kunnen laten ondergaan en gemaakte kosten af te dekken. 

Voor wie nu denkt: Jeroen zal Kintaro wel bij een ‘slechte fokker’ hebben gekocht, verre van dat. De rest van het nest is kerngezond. Jeroen heeft ook goed contact met Yvonne. Die heeft zelf ook niet de euro’s voor het oprapen. 

“Ik ben zelf pas verhuisd en alleenstaande moeder met vijf kinderen. Dus ik kan Jeroen financieel niet helpen. Vandaar de gofundme actie. Ik hoop op die manier tenminste iets voor ze te betekenen”, laat Yvonne weten.

Zo’n 3000 euro nodig

Het gebaar alleen al was heel fijn en troostend voor Jeroen. “Maar we zijn allemaal geen rijke mensen dus de bedragen die zijn gestort zijn tot nu niet voldoende om de operatie te kunnen betalen. Het bedrag blijft een beetje steken op 800 euro terwijl er naar verwachting zo’n 3000 euro nodig is”, licht Ien toe.

Die toevoegt: “Ik vraag hier aandacht voor omdat ik Jeroen ken als een heel lieve en sociale man die als het kan klaarstaat voor anderen. En omdat we allemaal Kintaro een echt hondenleven gunnen. Na de operatie volgt herstel. Hopelijk zijn er geen complicaties. Maar bijvoorbeeld (honden)fysiotherapie is noodzakelijk.”

Op een bank liggen is niets voor een hond van negen maanden. Die wil rennen en spelen. Maar hoe doe je dat met een geblesseerde voorpoot waar een drain het wondvocht mee afvoert?
Kintaro moet zich nu vooral rustig houden. Maar hoe doe je dat bij een pup?