Zaans Noodfonds keert eerste donaties uit

Algemeen
Afbeelding
(Stockfoto)

ZAANSTREEK - Het Zaans Noodfonds is opgezet op ondernemers uit de Zaanse (pop)muziek scene te ondersteunen met een financiële bijdrage. Hiervoor is de afgelopen maanden geld ingezameld middels onder meer online benefietconcerten. In totaal hebben twee bedrijven zich aangemeld voor financiële ondersteuning. Beide hebben een donatie uitgekeerd gekregen.

Initiatiefnemer Vincent Kruger kreeg in de lente van dit jaar vanuit diverse hoeken berichten dat ondernemers in de muziek scène in de Zaanstreek het enorm moeilijk heeft het hoofd boven water te houden als gevolg van coronamaatregelen. Concerten en muzieklessen werden afgezegd en hierdoor kwamen muzikanten, muziekscholen, licht- en geluidstechnici, AV verhuurbedrijven etc. onder druk te staan. De Zaanse muzikant Dennis Jak werd gevraagd het Zaans Noodfonds op te richten met de hulp van Rob Hendriks (Zaanse Pophistorie) en Marten Haak (ondernemer en eigenaar van geluidsstudio Neck).

Fase 1 afgerond
Tot op heden is circa 2000 euro gedoneerd door betrokken Zaanse burgers. De afronding van fase 1 geeft aan, dat er wellicht een fase 2 komt. Het Zaans Noodfonds doet een oproep aan getroffen ondernemers binnen de Zaanse muziek scène zich aan te melden via de website  www.zaansnoodfonds.nl. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn voor een specifiek doel. De bus waarmee alle geluidsapparatuur vervoerd moet worden is kapot en de rekening kan niet betaald worden of een mengtafel die het ineens niet meer doet en de ondernemer dreigt daardoor zijn of haar inkomen te verliezen. Maar ook als er geen enkel fonds of regeling is waar aanspraak op gemaakt kan worden, en het voorbestaan van de onderneming in gevaar komt, kunnen ondernemers contact opnemen. Het Zaans Noodfonds wil op deze manier gericht fondsen werven voor wie het echt nodig hebben.

Aanmeldingen
Commissielid Dennis Jak, “Wij hadden meer aanmeldingen verwacht. Realiteit is dat veel ondernemers uit de muziek scène hun inkomen en financiële buffers hebben zien verdampen. Live concerten zijn nog steeds meer uitzondering dan regel, en dat merken ondernemers in deze branche. Wellicht is met behulp van partners of familie een en ander opgelost. Of hebben ze een andere baan of bron van inkomsten gezocht. En dat is natuurlijk alleen maar prima. Het noodfonds is nooit opgezet om vervanging van een inkomen te zijn, maar wel net dat maandje eten en drinken of huur dat je er doorheen trekt. En gelukkig hebben we ondernemers kunnen helpen.”