Veertig jaar Wereldwinkel Krommenie reden tot jubileumactie

Algemeen
De wereld in spannende en originele artikelen, dat is het kenmerk van de Wereldwinkel.
De wereld in spannende en originele artikelen, dat is het kenmerk van de Wereldwinkel. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - “Veertig jaar geleden was er in Krommenie een actieve groep mensen betrokken bij de oprichting van de eerste Wereldwinkel in Zaanstad”, aldus Gerda van der Vaart van de Wereldwinkel Krommenie. Deze winkel viert nu het veertigjarig jubileum.

Op 22 december 1980 was de Stichting voor Eerlijke Handel een feit. De focus lag daarbij op Zaandam als vestigingsplek. Maar gelijk was er de overtuiging dat er ook in Krommenie een verkooppunt moest komen. Dat resulteerde in een winkeltje in het voormalig jeugd gebouw van de Hervormde kerk dat stond op de plek waar nu modezaak First Lady is gevestigd. Een mooie plek maar wel gammel, koud en tochtig. Hier was één keer in de maand op zaterdag de verkoop. De artikelen waren toen levensmiddelen: koffie, suiker en cacao. Later ook thee. De Wereldwinkels groeiden landelijk flink en met zijn allen vormden zij de landelijke verening. Deze vereniging zorgde voor de controle en certificering van de producten. Uit eindelijk kwam er het Max Havelaar keurmerk op.

“In Krommenie verhuisde de winkel naar het BUMA huis van de ouderenbond. (ANBO). Dat was in 1985. We waren daar nog steeds alleen op zaterdag open en dan mocht er ook wat in de etalage staan. Na twaalf jaar moesten wij daar uit want het pand werd gesloopt en er kwam nieuwbouw. Veel te duur voor ons natuurlijk. Na twee jaar in de oude pastorie die onderdeel uitmaakte van het buurthuis De Snuiver gingen we door naar Duinkerken. Daar kregen wij onze eerste echte winkel en konden we ook starten met Kunstnijverheid. Het assortiment breide flink uit net zo als de openingstijden en de vrijwilligers. De zaken gingen goed!”, vertelt Gerda.

Jubileumactie

“In 2011 konden we daar niet lager blijven en verhuisden we weer. Deze keer naar het huidige pand: een mooie plek op het Kerkplein. Alle Krommenieërs weten ons intussen wel te vinden. Hoewel de omzet nooit zo goed is geworden als oorspronkelijk gedacht (crises en onlineverkopen haalden ons in en ook dit was een lastig jaar). Toch zijn we trots op het feit dat ons team er al die jaren zijn schouders onder heeft gezet en dat nog steeds doet en wij nu 40 jaar bestaan. Reden voor een feestje. Voor ons zelf stellen we dat even uit maar voor onze klanten start op 23 november onze jubileumactie. Bij besteding van 10 euro ligt er voor de eerste 100 klanten een leuk presentje klaar. Wij hopen velen van u te zien!”