Centrumplan Westerkoog: bouw 118 appartementen

Algemeen
In de plannen van de gemeente moeten er zo'n zeventig bomen sneuvelen om de rondweg breder te maken.
In de plannen van de gemeente moeten er zo'n zeventig bomen sneuvelen om de rondweg breder te maken. (Foto: Dirk Karten)

KOOG AAN DE ZAAN - Hans Krieger, wethouder grondzaken, kwam vandaag bij de bewoners van Westerkoog in de lucht met een brief waarin hij de ontwikkelingen rond het centrum van Westerkoog om tot een nog aantrekkelijker plek te komen uitlegde.

Wethouder Krieger: Plannen sluiten aan op wensen veel bewoners’

Zo liet hij weten dat Zaanstad met het Centrumplan Westerkoog ongeveer 118 appartementen in de wijk wil realiseren. Dertig procent daarvan wordt sociale huur. Deze appartementen hebben als doel om meer passende woningen te realiseren, waaronder woningen die geschikt zijn voor senioren. Daarnaast krijgt het sociaal wijkteam een centrale locatie in het plan. Verder zijn er plannen voor het buurthuis, voldoende parkeerplaatsen en een aantrekkelijkere openbare ruimte met meer groen.

“Deze plannen sluiten aan op de wensen van veel bewoners”, aldus de wethouder. Op de nieuwe website www.westerkoog.zaanstad.nl is meer te lezen over het Centrumplan Westerkoog. Ook is daar de input te vinden die de gemeente eerder heeft opgehaald tijdens bewonersavonden.

Uitvoering Centrumplan Westerkoog

Het Centrumplan Westerkoog bevat dezelfde plannen als waar de gemeente in samenwerking met projectontwikkelaar Sens real estate (Sens) in 2017 al aan werkte. Hier konden de inwoners van de wijk tijdens een bewonersavond op reageren. De plannen hebben daarna enige tijd stilgelegen. Vorig jaar is besloten de projecten van Sens en Parteon los van elkaar te realiseren. Er wordt nu gestart met het eerste plandeel; dat van Sens.

78 appartementen

Sens gaat circa 78 appartementen realiseren. Daarvan is 70% in de koopsector en de reeds genoemde resterende dertig procent aan sociale huurwoningen. Daarnaast zal Sens het sociaal wijkteam realiseren. Met Parteon worden nog afspraken gemaakt. Parteon is verantwoordelijk voor de (sociale)huurappartementen en het buurthuis.

Als het zover is, kunnen bewoners bij Sens en Parteon terecht om zich in te schrijven voor een woning.

Besluitvorming

Of er ook tien semi-bungalows kunnen komen, hangt af van een besluit over de toekomst van de Westerkoogweg. Dit is onderdeel van het Zaans Mobiliteitsplan, waarover de gemeenteraad naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 een besluit neemt. De gemeente gaat de openbare ruimte herinrichten. Oftewel: de rondweg gaat op de schop. Begin 2021 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de plannen.

Busbrug wel of niet open…

Inmiddels is duidelijk dat de gemeente de plannen die de Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog hebben voorgesteld naast zich neer heeft gelegd. En dat na aanpassingen van de rondweg busbrug De Binding ook in de spits open gaat. Maar ja, dat horen de bewoners van de wijk al twintig jaar… En evenzoveel jaar laait de discussie tussen voor- en tegenstanders weer op. Dus: wordt vervolgd!