Buurtkruidenkniptuin op Zuiddijk als sociaal smeermiddel

Algemeen
Eerst meten.
Eerst meten. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM – “Geveltuintjes met Italiaanse kruidenplanten. Maar ook een vijgenboom en planten en struiken die vruchten geven. Waarbij buurtbewoners welkom zijn om in de buurtkruidenkniptuin gepast te oogsten. En tegelijk mee te helpen aan het onderhoud”, vertellen Giovanni Masetti en Marco Giglio. Samen zijn ze initiatiefnemer van het groene initiatief. Geveltuinen bij de trattoria Il vero Angolo Italiano (oftewel het Italiaanse hoekje) aan de Zuiddijk 91 en het Golden Zaanhotel, hun overbuurman.

We roepen buurtbewoners op om mee te denken én te doen

Het initiatief van de twee Italianen viel in goede aarde bij de gemeente Zaanstad. Die gaf groen licht voor hun plan en legt vandaag de vijftig centimeter tot één meter brede geveltuinen aan. Maar daar blijft het niet bij als het aan het tweetal ligt.

Pleintje als buurtfunctie

Giovanni: ”De buurtkruidenkniptuin is één onderdeel van ons plan om de buurt te verfraaien. We willen het pleintje tussen ons in sfeervol gaan aankleden. Dat moet een gezellige plek worden waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Zo willen we de foeilelijke lantaarnpalen vervangen door de mooie nostalgische exemplaren die je in het centrum ziet. Voordeel is dat daar een stroompunt aan zit waardoor je bijvoorbeeld feestverlichting kunt laten branden. We willen twee extra lantaarnpalen voor meer licht, dus veiligheid. En een extra bankje erbij. Ook een watertappunt hoort erbij. Tenslotte moeten de planten wel water krijgen in droge tijden.”

Enthousiasme

Het idee is ook om het pleintje in te zetten als podium voor kleinkunst. Bijvoorbeeld in het weekend optredens van een zanger(es), koortjes. Aan alles is gedacht. Tot en met de aanvraag van een extra vuilnisbak aan toe. Toch even de vraag: is er geld voor de plannen? Wat is de begroting?

“Eh,... begroting? Die is er niet. We zijn gewoon begonnen. Dan komt het geld vanzelf. Zo doet onze achterbuurman (van de trattoria) gelijk enthousiast mee. Hij wil op een daktuin aanleggen en stroom leveren bij activiteiten. Frederik Kohin, uitbater van het Golden Zaanhotel, wil een bijdrage leveren aan de planten. Ook buurtbewoonster Femke van Vuure (van de succesvolle Stadswandeling 075) heeft het idee omarmd en is aangehaakt.”

Ontmoetingsplek

Aan creativiteit geen gebrek, dat is duidelijk. Het initiatief sluit ook naadloos aan om het Italiaanse restaurant als ontmoetingsplek. Marco vertelde al bij de opening van zijn zaak: “Een trattoria als ontmoetingsplek voor de hele buurt. Waar je even binnenwipt voor een lekkere kop Italiaanse koffie met een stukje taart. Naast onze achttien zitplaatsen binnen, willen we een terras maken. Ja, precies zoals je dat in Italië vaak doet. Buiten eten. Dat kan prima bij ons voor de deur.”

Gedichtenwand

Giovanni heeft zijn zeer brede netwerk ingezet om het geld bijeen te krijgen. Zo vond hij bij de gemeente een gewillig oor omdat die graag geveltuintjes ziet bij oudere panden. Deze helpen mee bij een betere afvoer van het hemelwater. Zoetemelk Media Services, specialist in onder meer belettering, reclameborden en lichtreclame, zorgt voor de materialen van de ‘gedichtenwand’.

Enthousiasme

“Onze straatgenoot zorgt ervoor dat we de gedichten van onder meer stadsdichter Ellis van Atten op fraaie manier aan de wanden bij de buurtkruidentuin kunnen bevestigen. Maar ook het Sociaal Wijkteam en de wijkmanager zijn enthousiast. Het team heeft zelfs een donatie gedaan”, licht Giovanni toe.

Oproep buurtbewoners

De aanleg van de buurtkruidenkniptuin is één, het onderhoud is fase twee. Hun idee: vele handen maken licht werk. “We roepen de buurtbewoners op om mee te denken én te doen. Stap gewoon binnen bij de trattioria. Dan vertellen we onder bij een echt Italiaans kopje koffie ons plan”, besluit Giovanni. Zie ook: www.angoloitaliano.nl

Dan zagen!
Woensdagmorgen vroeg gingen de mannen van ZaanStart al op de Zuiddijk aan de slag met de geveltuinen.