Zaanse ondernemers maken zich op voor heropening komende woensdag

Algemeen
Een bord met twee smile's en de tekst 'vanaf woensdag 3 maart open' bij de muziekhandel van Arco en Ellen in Koog aan  de Zaan. Klanten mogen dan weer echt naar binnen. Het 'click en collect' idee is voor vele branches onwerkbaar.
Een bord met twee smile's en de tekst 'vanaf woensdag 3 maart open' bij de muziekhandel van Arco en Ellen in Koog aan de Zaan. Klanten mogen dan weer echt naar binnen. Het 'click en collect' idee is voor vele branches onwerkbaar. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK - De geest is uit de fles nu het kabinet versoepelingen heeft aangekondigd die komende woensdag ingaan. Ook al werd er gelijk gedreigd dat alles weer teruggedraaid kan worden als we ons niet aan de regels houden, ondernemend Nederland maakt zich op voor de heropening.

De geest is uit de fles…

Wie het dagelijkse coronaommetje maakt en zijn ogen de kost geeft, ziet ook de bedrijvigheid in de Zaanse zaken toenemen. De kerstspullen die nog in de etalage lagen te verstoffen door zo’n elf weken dichte deur, maken plaats voor de nieuwe schoenencollectie en de Paashaas.

Strijdlustig

“Ja, we mogen weer open, eindelijk. Maar ik heb pas eind maart plek voor u”, zegt een Zaanse pedicure die gisteren zo’n zestig telefoontjes kreeg van klanten die een plekje in de behandelstoel willen boeken. Het is vooral plannen, plannen en nog eens plannen voor de ondernemers in de contactberoepen als kapper, schoonheidsspecialiste en pedicure. “Het werd ook echt tijd dat we weer mochten werken. De regering weet niet wat ze doen als ze onze beroepen dichtgooien. We zijn echt hard nodig. Ik blijf nu ook open, wat er ook gaat gebeuren”, klinkt het strijdlustig.

Dezelfde strijdlust is in de zwaarste getroffen sector te zien: de horeca. Komende dinsdag maken de restaurants een statement dat het spreekwoordelijke water tot diep in hun keelgat is gelopen door terrassen open te gooien.  65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roepen de cafébazen op tot het nemen van deze actie.

Maatregelen versus IC-bezetting

De grote vraag blijft natuurlijk: wat voor invloed heeft de openstelling op de bezetting van de IC’s? Er is geen mens op deze aardbol die dat kan voorspellen. We hebben inmiddels al een schaatsweekend achter de rug waarbij tienduizenden mensen elkaar hebben ontmoet. En het afgelopen weekend waarin we plotseling in lentesferen zaten, wat ook de mensen massaal naar de natuurgebieden en het strand lokte. Het demissionair kabinet riep ook op tot het gebruik van ons gezonde verstand bij de versoepelingen. Laten we dat bij onze vreugde voor meer vrijheid niet vergeten te gebruiken. Want we zijn met z’n allen ‘pandemie moe’. Vraag het maar aan pa…

Pandemie moe

Moe, ik ben de pandemie moe

Moe, hoe komen we hiervan af

Moe, mijn collega is ziek

Moe, nee geen corona, alleen moe

Moe, hij heeft zich laten testen moe

Moe, het positieve is dat het negatief was moe

Moe, wat moeten we met dit gebeuren

Moe, ik snap het niet meer

Moe, ik ben moe

Moe van het balanceren

Moe van het inleven in anderen

Moe, moe, moe

Moe, ik wil niet zeuren over de situatie

Moe, maar het is zo extreem

Moe, wat is nu eigenlijk gewoon

Moe, ik…

Moe, ik..

Moe, ik wil een heerlijke Hollandse griep

Moe…

Was getekend,

Pa