Het geheim van geluksbrengers in Zaanstad

Nieuws
De vier initiatiefnemers van het project Reizend geluk. V.l.n.r. Karen Klein Douwel, Ruben Timman, Sarah Vermoolen en Steven Geldof.(Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman)
De vier initiatiefnemers van het project Reizend geluk. V.l.n.r. Karen Klein Douwel, Ruben Timman, Sarah Vermoolen en Steven Geldof.(Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman) rodi.nl

ZAANSTAD - Waar word jij gelukkig van en wat straal jij uit? Uit onderzoek blijkt dat een glimlach een positieve reactie ontlokt. Vorig jaar kwamen Karen Klein Douwel van het sociaal wijkteam Oud Koog Oud Zaandijk, filmmaker Steven Geldof en tekstschrijver Sarah Vermoolen bij elkaar. Ze hadden de gezamenlijke droom om ‘mensen blij te maken’. Die droom is nu bij elkaar gekomen in het project ‘Reizend geluk’. Woensdag 4 april wordt om 15.00 uur aan de buitenzijde van de AH aan de Verzetstraat in Koog aan de Zaan een buitenexpositie onthuld met portretten van zeven geluksbrengers, gemaakt door Ruben Timman. De buitenexpositie wordt onthuld door wethouder Rita Visscher.
Er is deze middag ook muziek van RSK Sound en verhalenverteller en opbouwwerker Giovanni Masetti vertelt over geluk in Koog aan de Zaan. Ook kan men een aantal geluksbrengers ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. In Koog aan de Zaan begon de zoektocht naar gelukkige mensen. Sarah Vermoolen ontdekte overeenkomsten bij deze geluksvogels, maar ook grote verschillen. De verhalen zijn nu te lezen op www.gelukkigzaans.nl. De geluksbrengers zijn te vinden in de wijk via een tegel met de tekst ‘Hier vonden wij een geluksbrenger’.
Steven Geldof, bekend van zijn videokanaal Inspirerende Hutspot wil met Zaanstad in de top tien van gelukkigste steden in Nederland komen. Sarah vult hem enthousiast aan: “Als we nu eens geluksbrengers, mensen die iets positiefs uitstralen waar anderen blij van worden, vragen wat hun geheim is. Dan kunnen we wellicht andere mensen stimuleren om daar iets van over te nemen. We zijn gestart in Koog aan de Zaan omdat het dorp een leuk project goed kan gebruiken.” Tijdens de zoektocht naar geluksbrengers kwamen Steven en Sarah fotograaf Ruben Timman tegen. Hij werkt al vele jaren aan het project ‘Humanity’ waarbij hij mensen over de hele wereld fotografeert en laat zien dat iedereen mooi is. Karen Klein Douwel: “ We hopen met ‘Reizend geluk’ op een groeiende beweging van mensen die geluk zoeken, brengen en stimuleren. Om uiteindelijk samen een gelukspad te realiseren in Zaanstad.”
Het project ‘Reizend geluk’ is tot stand gekomen met steun van gemeente Zaanstad.