'Gemeente moet afvragen wat er aan de hand is' - Toekomstige samenleving centraal bij opening politieke jaar
Nieuws

ZAANDAM - De burger die ook een beetje politie wordt, op maat gemaakte lesprogramma's in het onderwijs en woningen verhuren via AirBnb. De samenleving verandert constant. Daarover spraken burgemeester van Zaanstad Geke Faber en trendwatcher Farid Tabarki dinsdag 6 september tijdens de traditionele opening van het politieke jaar van Zaanstad. In een vol stadhuis analyseerde Tabarki de ontwikkelingen die hij van belang acht voor hoe onze toekomstige samenleving eruit gaat zien. Hij legde daarbij de link met de uitdagingen waar Zaanstad voor komt te staan. Na afloop was er discussie tussen de burgemeester, Tabarki en het publiek.


"Het is goed om na het zomerreces weer even bij elkaar te komen", opent de burgemeester de bijeenkomst, om even later vragen voor de toekomst aan te snijden. "Hoe verhoudt onze toekomstvisie zich met de tijdsgeest? Zijn we goed voorbereid op de toekomst?" Zaanstad voert daartoe gesprekken met inwoners, ondernemers en organisaties over de toekomst van Zaanstad. Dat gebeurt via MAAK.Zaanstad, een platform waar zij online, in werkateliers, bijeenkomsten op scholen en in bedrijven of bij (sport)verenigingen met elkaar in contact komen. "We hebben het afgelopen jaar veel gediscussieerd en hebben voor de komende jaren ongelooflijk veel werk te verrichten."
Het project heeft raakvlakken met de analyse van gastspreker Tabarki, die sinds 2000 onderzoek doet naar de (Europese) tijdsgeest en founding director is van 'Studio Zeitgeist'. Tabarki haalt de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman aan, die stelde dat de enige zekerheid in de samenleving onzekerheid is en de enige constante factor verandering. Dat illustreert Tabarki met enkele videofragmenten. Zo duurde een vliegreis Schiphol-Tokyo in 1965 nog zestig uur, terwijl we nu via internet en sociale media binnen één seconde contact kunnen maken. "Veel dingen in onze samenleving zijn al goed georganiseerd, maar wat doe je met nieuwe mogelijkheden", zegt Tabarki, wijzend op de grote kansen die zaken als ICT en big data bieden. Het zijn ontwikkelingen die de maatschappij volgens Tabarki steeds meer in de richting van een 'vloeibare samenleving' duwen waarbij de burger centraal staat en regels worden losgelaten.
"De gemeente moet zich afvragen wat er aan de hand is. Dan krijg je structuur en kun je de veranderingen inpassen. De gemeente kan een platform creëren om de voordelen van de vloeibare samenleving aan te gaan", zegt Tabarki. Zaanstad heeft dat gedaan met MAAK.Zaanstad. Tabarki studeerde technische bedrijfskunde en politicologie aan respectievelijk de Haagse Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar verscheen zijn boek 'Het einde van het midden.'