Op OBS Palet zijn ze druk bezig met techniek.
Op OBS Palet zijn ze druk bezig met techniek. ((Foto: Aangeleverd ))

Techniek, techniek en nog eens techniek

ZAANSTAD - Techniek, techniek en nog eens techniek op obs Het Palet. Maandag 8 april zijn ze van start gegaan, de jaarlijkse wetenschap en techniekweken (W&T) Dit jaar draait alles om recycling! Onderwerpen als afvalscheiden en creatief hergebruiken zijn de kinderen inmiddels niet onbekend. Hieraan heeft de school het thema insecten gekoppeld. De insecten worden van wc-rolletjes en gekleurde pagina's uit tijdschriften gemaakt. De uitdaging is om er iets van beweging in te maken. Maar ook laten de kinderen van groep 5/6 een glazen-orkest horen, met onder andere het tikken met stokjes en blazen langs glazen potten gevuld met water, waarvan ze de geluiden gebruiken, bij hun zelfgeschreven insectenverhalen. De kinderen in groep 4/5 hebben een bloem met lichtje laten branden in een omgekeerde lege glazen pot, en ga zo maar door.

Dinsdag 9 april heeft groep 7/8 meegedaan aan het jaarlijkse PETZ, wat staat voor Promotie Evenement Techniek Zaanstad. Op dit evenement kregen de leerlingen de unieke kans om allerlei technische proefjes te doen en eventueel inspiratie op te doen voor een opleiding of middelbare school. Zo konden ze proefjes doen in het HemLab, 3D kamers bouwen bij het technasium van het Sint-Michael College en kleine onderdelen aan elkaar solderen. "Het was een hele leerzame middag", aldus juf Roos.

Workshops

Ter afsluiting van de techniekweek, verzorgen studenten van de UvA workshops wetenschappelijk onderzoek op donderdag 18 april. Voor de kleutergroepen en groep 3 en 4 zal het gaan over het menselijk skelet binnen forensisch onderzoek. Voor groep 5 gaat dat een stapje verder met geslachtsdeterminatie en groep 6 gaat zich bezig houden met programmeren. De groepen 7/8 gaan die dag een 3D film maken compleet met script schrijven en eind montage. Alle rollen spelen ze uiteraard zelf. "Elk jaar is deze dag een groot succes", zegt juf Anne-Marie, techniek-lerares van Het Palet, en we kijken al uit naar de film! De kinderen zijn wild enthousiast, ze ontdekken, leren en experimenteren veel.

Meer berichten