Feest vanwege nieuwe Schoolplein 14 bij Jenaplanschool de Bijenkorf
Feest vanwege nieuwe Schoolplein 14 bij Jenaplanschool de Bijenkorf ((Foto: Susan Rozemeijer))

Minder gamen, meer buiten spelen

ASSENDELFT - Docent Nick Ligthart kreeg afgelopen vrijdag driehonderdtwintig basisschoolkinderen van Jenaplanschool de Bijenkorf op de been. Met een Fortnite-dans werd Schoolplein14, aangelegd door de Johan Cruyff Foundation, feestelijk geopend.  

'Minder gamen, vaker buitenspelen'

"Buitenspelen gaat veel verder dan een potje voetbal", vindt initiator en docent lichamelijke opvoeding Nick Ligthart. Hij pleit voor minder gamen en vaker buitenspelen. Om buitenspelen bij de kinderen van zijn school te stimuleren, initieerde Ligthart samen met sponsor het Pulitzer Amsterdam een aanvraag tot aanleg van een Schoolplein14 bij de Johan Cruyff Foundation. "Zonder de financiële bijdrage van het Pulitzer was het nooit gelukt. We zijn hen erg dankbaar", aldus Ligthart. Tijdens de feestelijke opening werd gratis ijs uitgedeeld door een vriend van Ligthart. "Hij woont in Assendelft en is recent een eigen bedrijf gestart, genaamd Bfrozen, waarbij hij gebruik maakt van mobiele ijskarren." Al snel vormden zich twee lange rijen en vond er gretig aftrek van het ijs door blije kinderen. Desmond Post, verbonden aan de Johan Cruyff Foundation is verheugd. Post: "Wat een geweldige, spectaculaire opening door de Bijenkorf."

Johan Cruijff

Johan Cruijff speelde altijd met rugnummer 14. Dit cijfer staat daarom centraal. Een Schoolplein 14 en een Cruyff Court zijn ontmoetingsplekken waar thema's als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema's worden vormgegeven door de veertien regels van Johan Cruijff. Deze zijn terug te vinden op een bord op elk Schoolplein14 en Cruyff Court ter wereld. Het zijn gedragsregels waaraan iedereen zich moet houden en waar iedereen elkaar op kan aanspreken. Thema's als respect, samenspel, creativiteit en initiatief dienen als leidraad om leerlingen tijdens het spelen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid en hoe je met elkaar omgaat. Bijvoorbeeld heb respect voor de ander, wees wie je bent en probeer iedere dag iets nieuws te leren.

Schoolplein14

"Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn'', zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een oplossing. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Bijvoorbeeld een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd. De Cruyff Foundation geeft basisschoolkinderen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs de ruimte om te spelen tijdens en na schooltijd.

Er zijn vierhonderdnegenenzeventig scholen voorzien van een Schoolplein14, waarvan honderdvijf in Noord-Holland. Desmond Post zegt hierover: "Zeven Schoolpleinen14 zijn reeds gerealiseerd in Zaanstad. Dit zijn OBS Het Eiland, De Golfbreker, CBS Tamarinde, OBS de Meander, ICBS De Vuurvogel en De Lindenboom. Nu Jenaplanschool de Bijenkorf. Hopelijk zijn wij nog lang niet klaar."

Meer informatie:  https://www.cruyff-foundation.org/activiteiten/schoolplein-14.

Meer berichten