De lustrumeditie van de Samenloop mikt op een Zaanstad-brede deelname met recordaantal teams. (Foto: aangeleverd)

'Leven vieren door stil te staan bij kanker'

ZAANDAM – "We vieren het leven door stil te staan bij kanker. En ook als stelt het KWF dat je nu vijfenzestig procent kans op overleven hebt, tegen vijfentwintig procent zeventig jaar geleden toen het fonds werd opgericht, we moeten naar geen enkel toe. Daarom blijft een actie als Samenloop voor Hoop nodig", zegt Leo Adema, voorzitter van de Zaanse organisatie.

Ook al klinkt het weekend van 13 en 14 juni 2020 nog ver weg, toch vindt woensdag 30 oktober de start van het evenement plaatst middels de eerste informatieavond. Die wordt gehouden in de Noorderkerk, Heijermansstraat 127 in Zaandam. De bijeenkomst begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

Samenloop voor Hoop Zaanstad in Veldpark

"Het is nu zaak de teams samen te stellen. En te beginnen met acties om geld bijeen te krijgen", legt de voorzitter uit. In 2020 wordt de vijfde editie gehouden van Samenloop voor Hoop. Waarbij in het verleden geweldig mooie opbrengsten genoteerd mochten worden.

"Vorige keer leverde het een donatie van 60.000 euro op voor het KWF Kankerbestrijding. Bijeengebracht door acties van twintig teams. We hebben ook jaren gehad met opbrengsten van 70.000 en zelfs 100.000 euro. Juist omdat we zo vroeg beginnen, krijgen de teams de kans allerlei acties te bedenken en uit te voeren."

Kaarsenzakken

Waarbij Leo Adema hele simpele acties opnoemt als auto's wassen en tosti's bakken. ,,Of een loterij organiseren. Honderd euro per teamlid is heel goed te doen leert de ervaring. Als was het maar door de verkoop van 'kaarsenzakken' voor vijf euro. Dat kan iedereen."

Teams kunnen zich laten sponsoren voor deelname waarbij de deelnemers elkaar aflossen zodat er 24 uur lang altijd één of meer teamleden op het parcours aanwezig zijn.

Persoonlijke boodschap

Als de schemer valt op de zaterdagavond tijdens de 24 uur loop op 13 en 14 juni door het burgemeester in 't Veldpark, vindt er om 23.00 uur een plechtig moment plaats. Dan wordt er letterlijk stilgestaan bij de mensen die ons ontvallen zijn door kanker. Leo Adema: ,,Een plechtig en emotioneel moment. Langs het parkoers worden dan de kaarsen van de verkochte kaarsenzakken aangestoken. Bij iedere kaarsenzak zit een persoonlijke boodschap met een herinnering."

Dit jaar gaat de organisatie 'Zaanstadbreed'. Werden de vorige edities in Krommenie gehouden, nu wordt bewust Zaandam uitgezocht. Mede omdat er in Zaanstad-Noord geen geschikte locatie beschikbaar is. Waarbij de teams letterlijk 24 uur samenlopen voor hoop. Hoop op nog betere medicijnen. Hoop op nog betere behandelmethodes. Want nog steeds verliezen we teveel mensen aan die rotziekte die je als sluipmoordenaar kan overvallen.

Blijven vechten

,,We moeten samen blijven vechten en geld blijven inzamelen voor meer onderzoek en opdoen van kennis. Ik snap best dat mensen een bepaalde actiemoeheid hebben. Maar bij de Samenloop voor Hoop staat saamhorigheid centraal. Ook deelnemen in teamverband stimuleert. Deelnemen is zelfs te zien als teambuilding", meent de voorzitter.

De eerste drie teams zijn al een feit. Toch hoopt Leo Adema op zo'n dertig tot veertig teams. Ieder zo'n vijftien lopers groot. De Samenloop voor Hoop Zaanstad is geen wedstrijd maar een wandelestafette. Gedurende 24 uur, van zaterdag 14.00 uur tot zondag 14.00 uur, wandelen deelnemers in teams over een speciaal uitgezet parcours door het Veldpark. Daar omheen vinden allerlei activiteiten plaats. Zo wordt er een levendige braderie gehouden en zijn er verschillende optredens en demonstraties. Op zondagochtend een Kinderloop.

Zaanse doelen

Naast de locatie is de verdeling van de opbrengst dit jaar anders. Zo krijgt Anna's huis, het Inloophuis voor de Zaanstreek, twintig procent van de opbrengst. Veertig procent gaat naar andere lokale doelen. Iedereen mag daarvoor ideeën aandragen. De resterende veertig procent wordt ingezet vanuit het KWF. Meer weten of deelnemen? Zie www.samenloopvoorhoop.nl/zaanstad Of kijk op Facebook: @samenloopzaanstad

Meer berichten