Bomenman Ted Smit vertrekt - 50.000 bomen in beheer bij de gemeente Zaanstad

  Nieuws
De 'bomenman' Ted Smit. (Foto: Gemeente Zaanstad)
De 'bomenman' Ted Smit. (Foto: Gemeente Zaanstad) (rodi.nl)

ZAANDAM - Ted Smit, de bomenman (Beheerder Groen en Water) stopt ermee. Na veertien jaar werkzaam te zijn geweest in Zaanstad, gaat hij naar de gemeente Schagen, waar hij in een soortgelijke functie gaat werken. De laatste twee jaar was hij verantwoordelijk voor het (bomen)beheer. Ted krijgt natuurlijk een opvolger, want voor de gemeente Zaanstad zijn bomen van groot belang.

Bomen zorgen voor welzijn en welbevinden. Ze zorgen voor sfeer, zuurstof, een betere luchtkwaliteit, het afvangen van fijnstof, het verminderen van geluidsoverlast en het verminderen van stress bij mens en dier. Daarnaast zijn ze ook goed voor de klimaatbestendigheid van de stad. Ze verdampen veel water, wat weer een verkoelend effect heeft. Daarom vindt Zaanstad het belangrijk dat het aantal bomen op peil blijft en dat zij in goede conditie zijn en blijven.
Ted vertelt: "De gemeente heeft maar liefst 50.000 bomen in beheer. Hier vallen de bomen die in de parken staan niet onder. Dat komt omdat de gemeente vooral die bomen beheert die naast wegen, paden, huizen en speelplekken staan. Deze bomen kunnen een risico vormen als ze door ziekte om kunnen vallen of takken kunnen laten vallen. Per jaar worden zo'n 20.000 bomen geïnspecteerd."
"Van elke boom die de gemeente in beheer heeft, is een paspoort met een cijfer gebaseerd op de veiligheid, conditie en beheerbaarheid. Wordt een boom niet te groot voor de plek waar hij staat? Gaat de boom op termijn afsterven? Er zijn het afgelopen jaar 1.500 onveilige bomen verwijderd. Voor de meeste bomen geldt dat ze één keer in de vier jaar gecontroleerd worden. Er is echter ook een groep bomen, langs de hoofdroutes, waar ze elk jaar gecontroleerd worden. Dit zijn risicogebieden vanwege de grote aantallen mensen die hier dagelijks komen. Ook hebben bomen regelmatig ziektes die we behandelen als dit kan."
Ted heeft een favoriete boom: de vleugelnoot in het Volkspark. "Deze boom is twee keer zwaar getroffen door een storm. Ondanks dat herstelde deze boom zich door vakkundige snoei heel goed. Ik heb mij een aantal keer flink ingespannen om ervoor te zorgen dat we deze boom zouden behouden. De Stationsstraat in Zaandam behoort wat mij betreft wel tot de mooiste straten van Zaanstad. Daar staan prachtige Watercipressen", aldus Ted.

Meer berichten