Woningnood starters en ouderen roept om aanpak - 'Symposium 'Zeker van Wonen' brengt oplossing dichterbij'

  Nieuws
Interactief publiek bij het symposium. (Foto: PvdA Zaanstreek)
Interactief publiek bij het symposium. (Foto: PvdA Zaanstreek) (rodi.nl)

ZAANDAM - Tijdens het symposium 'Zeker van Wonen' in de Zaanse Vermaning spraken politici, geleerden, woningbouwcorporaties en andere belanghebbenden over hoe het probleem 'te weinig woningen' in Noord-Holland gezamenlijk aan te pakken is. Niet alleen meer woningen bouwen, maar ook oog voor de woningen die er al zijn en de doorstroom vergemakkelijken.
Eerlijker, realistisch en betaalbaar, dat is de steeds luidere roep van zowel huurders als kopers van woningen. Volgens professor Hugo Priemus, een van de sprekers, laat het huidige beleid een spoor van vernieling achter. "Het systeem moet op de schop! Te beginnen met het afschaffen van verhuurderheffing, zodat wonen in een sociale huurwoning weer rendabel wordt voor huurder en verhuurder." Ook Frank van Dooren, directeur van een Zaanse woningbouwcorporatie, wil verandering. "We moeten het niet meer als een woningmarkt bekijken, maar meer zien als een grondrecht om betaalbaar te kunnen wonen." Nu blijven ouderen in hun te grote woningen wonen, omdat een appartementje duurder uitkomt. Bovendien blijven starters noodgedwongen te lang bij hun ouders wonen, omdat ze geen betaalbare starterswoning kunnen kopen en de wachtlijsten voor een huurwoning te lang zijn.
Van Dooren heeft grote verwachtingen van wethouder Wonen van Zaanstad: "Songül Mutluer straalt veel energie uit. Ik heb er vertrouwen in dat we onze doelen in Zaanstad gaan behalen." Echter, wat zijn deze doelen voor Zaanstad? Of moeten we die doelen loslaten en kijken naar een gezamenlijk doel voor de regio Noord-Holland? Volgens Mutluer moeten we de problematiek met elkaar in de regio oplossen. "Wanneer er in Amsterdam minder sociale huur is dan in Zaanstad, krijgen we scheve verhoudingen. We moeten met elkaar samenwerken om met groei en woningnood om te kunnen gaan." Ook volgens Joyce Langenacker, burgemeester Ouder-Amstel, moeten we de handen ineenslaan om oplossingen te vinden voor het gebrek aan betaalbare woningen. Bouwen, uiteraard, maar wel afgestemd met de regio. "We hebben elkaar hierbij nodig."
Een uitgebreid verslag en foto's van de bijeenkomst zijn te vinden op: www.pvdazaanstreek.nl.

Meer berichten