Repair Café na 2 jaar weer van start

Algemeen
Na twee coronajaren is het Repair Café in wijkcentrum Stervoorde vanochtend eindelijk weer van start gegaan.
Na twee coronajaren is het Repair Café in wijkcentrum Stervoorde vanochtend eindelijk weer van start gegaan. (Foto: Robert Heijdemann)

Grote blijdschap bij de dertien vrijwilligers toen zij hoorden dat na twee Corona-jaren, het Rijswijkse Repair Café weer van start kon gaan. Maandagochtend, al voor de klok van tien, staan de eerste ‘klanten’ al in de hal van wijkcentrum Stervoorde. En gelijk, de eerste klus is raak. Een kapotte oplader van een scootmobiel wordt gemaakt. “Mijn zoon zal blij zijn, hij kan nu weer naar buiten”, vertelt de heer Van Noort, terwijl hij met de gerepareerde oplader huiswaarts keert.

Door Robert Heijdemann

We schrijven 2013 als het vrijwilligerscentrum van Welzijn Rijswijk het eerste Repair Café organiseert. “Het is direct een groot succes. We hebben in de afgelopen periode ruim 1800 klussen gedaan. Maar liefst 60% is gerepareerd”, vertelt Josje Schmitz. Zij is een vrijwilligster van het eerste uur. “Niet alles is te repareren. Soms hebben we het juiste gereedschap niet of heeft de fabrikant de apparaten beveiligd”.

Duurzaamheid steeds belangrijker

“In het begin waren het vooral ouderen die met kapotte spulletjes kwamen. Vergezeld van een kapotte radio of lamp met voor hen emotionele waarde. Tegenwoordig komen ook veel jongeren, zij hechten grote waarde aan duurzaamheid. Producten een tweede leven geven”, vult Marissa Koopmans aan, zij is coördinator van Rijswijk Doet. “Alleen al door ons Repair Café werden meer dan 1000 spullen niet weggegooid. In Nederland zijn 165 Repair Cafés, reken maar uit wat dat betekent voor het milieu”.

Het vrijwilligersteam heeft in de loop der jaren veel ervaring opgedaan. Kapotte elektrische apparaten, kledingstukken, huishoudelijke voorwerpen en speelgoed, ze hebben het allemaal langs zien komen.

Ook wat te repareren? Het eerstvolgende Repair Café is op maandag 7 maart in Stervoorde. Wel aanmelden voor 28 februari bij repaircafe@rijswijkdoet.nl of via 070-7579200.