Foutgeparkeerde deelscooters als struikelblok

Algemeen
Een asociaal geparkeerde deelscooter op de hoek van de Generaal Spoorlaan/Steenvoordelaan.
Een asociaal geparkeerde deelscooter op de hoek van de Generaal Spoorlaan/Steenvoordelaan. (Foto: MW)

Deelscooters die midden op de stoep staan geparkeerd. Sinds de gemeente in het najaar van 2020 een pilot startte met deelscooters, zijn deze goedbedoelde vervoermiddelen (”als alternatief voor de auto, om de drukte op de wegen te verminderen”) een bron van ergernis voor velen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Net als ‘gewone’ scooters

Op 6 juli 2021 werd er een motie ingediend door D66 en Rijswijks-Belang. De scooters van Felyx en Go Sharing werden “schaamteloos op zebrapaden en voetgangerspaden neergezet”, zo constateerden de partijen. Hun conclusie: dat is in strijd met de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), en daar moet dus tegen opgetreden worden. Zoals ook ‘gewone’ scooters die lukraak midden op de stoep staan een bekeuring krijgen, of worden weggesleept. De motie werd aangenomen door de gemeenteraad.

Niet gehandhaafd

In de praktijk blijkt er echter niet gehandhaafd te worden op foutgeparkeerde deelscooters. Rijswijks-Belang heeft hier op 21 februari schriftelijke vragen over gesteld aan de gemeente. Ze willen onder meer weten hoeveel foutgeparkeerde deelscooters er inmiddels zijn bekeurd of weggesleept.

Rijswijks-Belang: “Op 18 februari is er netjes een melding gemaakt via de Mijn gemeente-app over een aantal deelscooters die de weg blokkeerden. Op 19 februari geeft u een reactie dat u de melding heeft doorgezet aan Felyx. Waarom heeft u niet volgens de APV opgetreden (en de scooter dus bekeurd of weggesleept, red.)? Dat was toch de afspraak?”

De tekst op de website van de gemeente lijkt achterhaald. Er staat dat er bij overlast van Felyx-scooters een melding kan worden gemaakt bij de aanbieders. “Bij overlast en veelvuldig foutief parkeren van de scooters wordt er snel geschakeld met de aanbieders om de problemen te verhelpen.” Hierbij worden klachten door de aanbieders binnen vier uur behandeld.