Het was geen 1 aprilgrap: sneeuw in Rijswijk

Algemeen
Narcissen vanochtend in de berm van de Beatrixlaan.
Narcissen vanochtend in de berm van de Beatrixlaan. (Foto: DvE)

De weersvoorspelling voor vandaag was geen 1-aprilgrap: vanochtend vroeg werd Rijswijk, zoals het KNMI had beloofd, wakker in een witte wereld. 

“April doet wat-ie wil” is een bekend gezegde. Dat bleek vandaag maar weer eens, toen Nederland bedekt werd door een mooie laag sneeuw. Toen de ochtendspits goed en wel op gang kwam, begon de dooi al in te zetten, maar dat mocht de sneeuwpret voor veel mensen niet drukken. De sleeën werden door sommigen weer van schuur gehaald. 

Voor de provincie Zuid-Holland was code geel afgekondigd. De glibberigheid van het dooiende sneeuw had zijn impact op het verkeer. Fietsers baanden zich dapper een weg door de sompige brij, auto’s moesten iets voorzichtiger rijden. Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag ontstonden in beide richtingen lange files door ongelukken. Rond 08:45 werd er door Rijkswaterstaat 39 kilometer file gemeld op snelwegen door heel Nederland; drukker dan gebruikelijk op vrijdagochtend. De ANWB meldde met de provinciale wegen erbij 60 kilometer file.

Inmiddels is de gladheid op de grotere wegen zo goed als verdwenen. In kleinere straten en op stoepen blijft het hier en daar nog even uitkijken voor fietsers en voetgangers.