Imker Jasper oogst eerste Pasgeldse honing

Algemeen
Trots laat imker Jasper de eerste honingraat zien, goed voort anderhalve kilo Pasgeld honing.
Trots laat imker Jasper de eerste honingraat zien, goed voort anderhalve kilo Pasgeld honing. (Foto: RH)

“Een enorme hoeveelheid,” zegt imker Jasper de Vries, wanneer hij zaterdagmiddag de eerste honingraat met rijpe honing uit de bijenkast haalt, “zeker anderhalve kilo.” Hij staat in het groene Pasgeld, tussen de Vliet, de A4 en de Lange Kleiweg. “De bijen zorgen door de vele bloeiende bomen en planten voor een topkwaliteit honing.”

Door Robert Heijdemann 

De liefde voor de bijen kreeg Jasper mee van zijn opa Jan de Vries, een in zijn jonge jaren verdienstelijk schaatser op wereldniveau. “Hij nam mij als kleine jongen altijd mee naar zijn honingkasten. Vaak mocht ik ook honing slingeren.” Inmiddels heeft Jasper 20 kasten, met elk zo’n 50.000 bijen. “In boomgaarden, bij volkstuinen en boerderijen. Want bijen zijn prima bestuivers. Zonder bijen geen fruit.”

160 potten per jaar

Van de eerste opbrengst wordt Jasper blij. “Dat betekent dat het hier een heel gevarieerde natuur is. Ik verwacht minimaal dit jaar, met drie oogsten, zo’n 40 kilo honing, zo’n 160 potten. Maar het kan ook zomaar 50 of 60 kilo worden. Wat mij betreft komt er snel een tweede en een derde bijenkast bij”. Een aantal wijkbewoners zijn komen kijken. Onder hen ook Ben Mulder en Elly Koole van de Werkgroep Pasgeld Natuurlijk. “Er leven hier ook veel vogels zoals kieviten, buizerds, lepelaars en zeven soorten vleermuizen. Ook hazen, konijnen, egels en een vos hebben hier hun leefgebied”, vertelt Elly. “Al vele generaties is hier ook een sloot die een directe verbinding heeft met de Vliet. Die sloot werd vroeger door tuinders gebruikt om hun oogst naar de veiling te brengen. Nu komen hier in het voorjaar vissen paaien”, aldus Ben.

Groene buffer

Van oudsher maakt Pasgeld deel uit van de groene buffer tussen Delft en Rijswijk. “Er is een weidelandschap dat er nog hetzelfde uitziet als in de Middeleeuwen. Het grenst aan het Elzenburgerbos. Een mooi gebied voor de bewoners Rijswijk om te recreëren”, zegt Ben. De werkgroep, die zich gesteund weet door meer dan 4.000 steunbetuigingen, pleit ervoor dit gebied niet te bebouwen maar te behouden voor de komende generaties Rijswijkers.

Landschapspark

De komende tijd groeit Rijswijk verder door onder meer de bouwactiviteiten in Rijswijk-Buiten, het Havengebied en de nieuwe woonflats bij winkelcentrum In de Bogaard. Elly: “Al die nieuwe Rijswijkers hebben een groene ruimte nodig om een frisse neus te halen en te recreëren. Ook in Pasgeld rukt helaas de verstedelijking op.” Ben vervolgt: “Als dit gebied wordt volgebouwd gaat een historisch en groen gebied verloren voor de volgende generaties. Er lijkt niet stilgestaan te worden bij het feit dat huidige en nieuwe bewoners ook echte groene ruimte nodig hebben voor een gezond welzijn.”