Het nieuwe college van B&W is een feit. Van links naar rechts: wethouders Mark Wit (GroenLinks) en Armand van de Laar (D66), waarnemend burgemeester Bas Verkerk, en wethouders Larissa Bentvelzen (BVR), Werner van Damme (VVD) en Gijs van Malsen (PvdA).
Het nieuwe college van B&W is een feit. Van links naar rechts: wethouders Mark Wit (GroenLinks) en Armand van de Laar (D66), waarnemend burgemeester Bas Verkerk, en wethouders Larissa Bentvelzen (BVR), Werner van Damme (VVD) en Gijs van Malsen (PvdA). (Foto: Remie Kranendonk)

Nieuw geïnstalleerd college vaart uit met coalitieakkoord vol ‘open eindjes’

Algemeen

De avond waarop het nieuwe college van Rijswijk werd geïnstalleerd, werd gekenmerkt door demonstratieve vlaggen van Landschapspark Pasgeld en een kritische oppositie. Maar ook door collegiale warmte, afscheid van twee voormalige wethouders en een gedeelde hoop om Rijswijk door de komende vier jaar te loodsen, waarin de gemeente flink wat uitdagingen staan te wachten.

De installatie van de nieuwe wethouders vond plaats op dinsdagavond 21 juni in het stadhuis. Voorafgaand vond er een debat plaats over het nieuwe coalitieakkoord ‘Gezonde groei. Rijswijkse koers 2022-2026’. 

Afscheid

Maar eerst werd er afscheid genomen van voormalig wethouder Jeffrey Keus en wethouder Johanna Besteman. Waarnemend burgemeester Bas Verkerk prees hen om wat zij hebben betekend voor Rijswijk. Op hun beurt gaven de voormalige wethouders aan blij te zijn zich voor Rijswijk te hebben mogen inzetten, en spraken ze hun dank uit aan inwoners en collega’s.

Hierna begon het debat over het coalitieakkoord. Rode lijn in de kritiek van de oppositie was de ‘vaagheid’ van de koers. Maaike Harmsen (ChristenUnie) noemde het beleid dat wordt uitgestippeld niet meer dan een schets. Wij. Rijswijk hekelde de afwezigheid van belangrijke verkiezingsthema’s, zoals het asielzoekerscentrum. Hoewel daar in april en mei een hevige discussie over woedde tussen de coalitiepartijen, wordt er in het akkoord met geen woord over gerept. En zo waren er meer ‘open eindjes’. 

Dit lijkt een ‘freeride’ te worden op kosten van de Rijswijkse inwoners

Ook Menno van Enk uitte namens het CDA zijn zorgen, vooral op het gebied van ouderen, jeugdzorg en middenhuur. Van Enk: “Het meest opvallend is dan ook dat in dit maandenlang voorbereide akkoord, elke financiële onderbouwing ontbreekt. In Rotterdam is een volledige kostenbegroting met dekking bijgevoegd, in buurgemeente Leidschendam-Voorburg is een kostenindicatie meegegeven. In Rijswijk? Helemaal niks! En dat gecombineerd met het feit dat de toezegging ontbreekt om de belastingdruk gelijk te houden – iets waar de VVD toch altijd heel erg aan hecht – geeft aan dat dit een ‘freeride’ lijkt te worden op kosten van de Rijswijkse inwoners.”

Pasgeld

Niet bouwen in het groene Pasgeld was een belangrijke verkiezingsbelofte van wethouder Gijs van Malsen (PvdA). Veel Pasgelders hebben om die reden op de PvdA gestemd, maar in het coalitieakkoord staat dat er toch gebouwd gaat worden. De teleurstelling onder Pasgelders bleek dan ook groot en vooral Wij. Rijswijk en Rijswijks-Belang verweten Van Malsen het niet nakomen van zijn belofte. Met acht stemmen tegen had Van Malsen de minste steun voor zijn nieuwe wethouderspositie: maar wel ruim voldoende om benoemd te worden. Ook de andere vier kandidaat-wethouders, Mark Wit, Armand van de Laar, Werner van Damme en Larissa Bentvelzen, kregen voldoende stemmen. Zo werd het nieuwe college een feit.

Formateur Martin Wörsdörfer sprak deze avond nogmaals zijn vertrouwen uit. Hij heeft gezien dat de vijf partijen in staat zijn verbinding te zoeken met elkaar, voor een gezonde groei van de stad. En wat die ‘open eindjes’ betreft: met een collegewerkprogramma gaat de coalitie daar verder aan bouwen.

Die constructieve instelling moet dit college ondanks de inhoudelijke verschillen een behouden vaart geven. Larissa Bentvelzen hoopt daar ook op: “Er staan ons flinke uitdagingen te wachten. We hebben elkaar nodig - niet alleen het college, maar de hele raad - om daar weer goed uit te komen. Daar wil ik graag de strijd voor aangaan met u de komende vier jaar.”

Afbeelding
Ouderen nemen soms met te weinig genoegen, CDA en PG&R vragen wat gemeente daaraan gaat doen Financieel 4 jul, 12:53
Afbeelding
Wielerbaan De Spartaan geopend, veel landelijke belangstelling voor Jeugdmeerdaagse Sport 4 jul, 11:04
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
Fietsers op weg naar Polakweg in Rijswijk van A4 geplukt door politie Algemeen 4 jul, 10:00
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:38
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:04
Afbeelding
Action op nieuwe locatie in Bogaard dit weekend al druk bezocht Algemeen 3 jul, 12:02
Afbeelding
Camper of vrachtwagen leren besturen? Dit is anders bij het CBR sinds 1 juli Algemeen 3 jul, 07:30
Afbeelding
Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel Cultuur 2 jul, 21:05
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Politie 2 jul, 13:03
Afbeelding
‘Het is mijn keuze om liefde te blijven geven’ - het talent van Rijswijker ‘Pater’ Daniël Cultuur 2 jul, 12:23
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Politie 2 jul, 11:03
Afbeelding
Moeders basisschool de Akker organiseren alternatief voor Avondvierdaagse Cultuur 2 jul, 07:11