Rijswijker pakt iets van het grofvuil en krijgt schrik van zijn leven

Algemeen
Spullen van het grofvuil meenemen mag niet in Rijswijk, ontdekte Hans (69) vorige week op onaangename wijze.
Spullen van het grofvuil meenemen mag niet in Rijswijk, ontdekte Hans (69) vorige week op onaangename wijze. (Foto: Pixabay)

RIJSWIJK - Rijswijker Hans (69) dacht dat hij goed bezig was toen hij dinsdag 5 juli een windlicht bij het grofvuil vandaan pakte in de Florence Nightingalestraat. Maar dat vonden handhavers van de gemeente Rijswijk niet: zij hielden hem staande en dreigden hem een bekeuring te geven van €140.

Hans (naam en adres bij redactie bekend) struint wel vaker het grofvuil af, op zoek naar mooie spullen. Hij vond eerder eens een mahoniehouten tafel en hardhouten planken. Met de objecten die hij vindt, maakt hij anderen blij. Een buurvrouw had toevallig net een stuk schutting nodig. In plaats van een nieuwe te kopen, gebruikte ze het hardhout dat Hans had gevonden. Zo kreeg iets dat anders vernietigd zou worden, een tweede leven. “Het is heel duurzaam om spullen te hergebruiken. Zo gaan we verspilling tegen”, aldus Hans. Ook voor zijn vier kleinkinderen haalt hij regelmatig iets bij het grofvuil weg. “Ze hebben zoveel plezier van dat oude speelgoed.”

Boete van €140

Met diezelfde duurzame instelling pakte Hans vorige week dinsdag een windlicht - een glazen pot met kaarsvet erin waarin drie lichtjes kunnen branden - van een stapel grofvuil. Het zag er als nieuw uit, dus kon nog prima een ronde mee. Maar daar dachten twee handhavers van de gemeente anders over. Zij betrapten hem ‘op heterdaad’: “Ik moest het voorwerp terugleggen, anders kreeg ik een boete van €140.”

Ik help het milieu alleen maar

Gelukkig kreeg hij die boete nu niet. De handhavers lieten het bij een zogenoemde aantekening. Hans’ gegevens zijn opgenomen in hun systeem. “De volgende keer als ik gesnapt word met het weghalen of zelfs maar aanraken van spullen in het grofvuil, krijg ik gelijk een bekeuring.” Een hard gelag voor een man die het geven van een tweede leven aan waardevolle en bruikbare spullen uit het grofvuil als grootste hobby heeft.

Onverbiddelijk

Wat Hans het moeilijkst vond, die dinsdag 5 juli, was dat er volgens hem niet te praten viel met de handhavers. “Ik heb gezegd dat ik het milieu alleen maar help, omdat ik spullen hergebruik. Maar dat hielp niet.” De handhavers hielden zich onverbiddelijk vast aan de wet. Omdat hij hartpatiënt is, besloot Hans zich in te houden, maar thuis bleef het voorval nog lang schrijnen. Later besloot hij de publiciteit op te zoeken met zijn verhaal:  ”Enerzijds voor al die mensen die te goeder trouw mooie en waardevolle spullen van het grofvuil meenemen, en anderzijds om de discussie op gang te brengen bij de politiek dat deze gang van zaken niet deugt en indruist tegen het eigen beleid van de gemeente Rijswijk om de mensen bewust te maken van het milieu en zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan.” 

Artikel 21

Navraag bij de gemeente wijst uit dat het gaat om artikel 21, ‘Voorkomen van zwerfafval bij ter inzameling gereedstaande afvalstoffen’. De gemeente Rijswijk, die er prat op gaat de groenste stad van Nederland te zijn, wil zwerfafval voorkomen. Als mensen grofvuil overhoop halen, is er sneller kans dat het een bende wordt. Vandaar dit artikel, dat mensen verbiedt om spullen die klaarstaan voor de grofvuilinzameling te doorzoeken. Maar daar wringt de schoen juist, volgens Hans: hij haalde helemaal niets overhoop. “Ik pakte alleen dat windlicht weg en legde het in mijn auto.”