Waarom er juist aan de Broekmolenweg zoveel foutgeparkeerde deelfietsen staan

Algemeen
Deelvoertuigen versperren de doorgang op de stoep aan de Broekmolenweg.
Deelvoertuigen versperren de doorgang op de stoep aan de Broekmolenweg. (Foto: Ingezonden)

Foutparkeren lijkt inmiddels inherent aan het fenomeen deelvoertuigen. Toch loopt het op de Broekmolenweg in Rijswijk wel de spuigaten uit. Sinds begin september blokkeren ongeveer 10 deelfietsen en enkele scooters van Go Sharing daar de hele stoep, die daardoor niet meer begaanbaar is voor voetgangers.

Een bewoner maakte er melding van, maar constateerde dat de deelfietsen bleven staan. Groot Rijswijk vroeg na bij GO Sharing hoe het zit. Een woordvoerder bevestigt: “Er is één melding binnengekomen op woensdag 7 september omtrent deze fietsen. Deze klacht is dezelfde dag nog verholpen.” De fietsen zijn opgehaald en op een andere locatie weer uitgezet. Hoe kan het dan dat er zóveel deelfietsen foutgeparkeerd worden, dat het een dag later weer vol staat?

Nog niet in Delft

Het grote probleem is dat de Broekmolenweg vlakbij de gemeentegrens met Delft ligt. De woordvoerder licht toe: “De reden van de clustering is te wijten aan de grens van het servicegebied. Ons fietsservicegebied valt binnen de gemeentegrenzen van Rijswijk. Men wil graag verder fietsen richting Delft, helaas mogen wij de deelfietsen (nog) niet actief aanbieden in de gemeente Delft. Het gevolg hiervan is dat men tot het uiterste puntje van het servicegebied rijdt en vervolgens te voet of op een andere manier verder gaat.”

Men rijdt tot het uiterste puntje van het servicegebied en gaat vervolgens te voet verder

Er is dus een constante toevoer van fietsen rondom de grens van het servicegebied. GO Sharing probeert wat aan het probleem te doen: “Om de clustering in het vervolg tegen te gaan is het servicegebied rondom de Broekmolenweg uitgebreid. Hierdoor zullen de fietsen zich meer verspreiden. Wij blijven het gebied rondom de Broekmolenweg monitoren en daar waar nodig aanpassen.”