Avalex controleert GFT-containers voortaan op inhoud

Algemeen
Wie iets in zijn GFT-minicontainer heeft zitten dat er niet in hoort, moet het er zelf uit halen.
Wie iets in zijn GFT-minicontainer heeft zitten dat er niet in hoort, moet het er zelf uit halen. (Foto: Pixabay)

Avalex gaat GFT-containers extra controleren op hun inhoud. Ook in Rijswijk. Het doel van de controles is een betere recycling: “Als er een minicontainer vol restafval, plastic of glas tussen het GFT in de vuilniswagen terecht komt, dan wordt de hele vracht afgekeurd. Dat is echt zonde.” Rijswijk is niet de eerste gemeente waar zulke controles worden gedaan.

Door Debbie van Eijk

Hoewel de meeste mensen in het werkgebied van Avalex hun afval netjes scheiden - PMD, restafval, glas, papier, textiel en GFT -, gaat het toch nog te vaak mis. En dat heeft gevolgen. Een goede vracht GFT-afval kan omgezet worden in compost en biogas. Maar er hoeft slechts één minicontainer met troep tussen het GFT te belanden in de vrachtwagen, en de hele vracht wordt afgekeurd. Gevolg: het afval wordt verbrand, in plaats van hergebruikt. “Dat is echt zonde”, aldus Avalex.

Container niet geleegd

Om dat probleem op te lossen, worden er nu zogenoemde grondstofcoaches ingezet. Zij controleren mini-GFT-containers op de inhoud. Vinden ze iets tussen het groente-, fruit- en tuinafval dat er niet in hoort, dan spreken ze de eigenaar van de minicontainer daarop aan, of doen minstens een flyer door de brievenbus en een label met extra uitleg aan de minicontainer. De container wordt niet geleegd. Dat gebeurt pas als de eigenaar zelf de verkeerde stoffen (bijvoorbeeld glas, metaal of biologisch afbreekbaar plastic) eruit heeft gehaald.

Veel gemeenten dit jaar gestart

De gemeenten waar Avalex actief is, zijn niet de eersten waar de GFT-bak wordt gecheckt. In het Noord-Brabantse Heusden en Waalwijk controleerden ze in 2020 al het GFT-afval. Maar opvallend veel gemeenten startten er dit jaar mee. In Limburg startte afvalverwerkingsbedrijf RD4 in april 2022 met het extra controleren van GFT. “Waar normaal GFT-afval € 50,- per ton kost, wordt voor een afgekeurde vracht € 150,- per ton geteld”, noemden zij als reden. Ook in het Friese Heerenveen begonnen ze zo’n halfjaar geleden met de GFT-controles, net als in het Overijsselse Zwartewaterland. 

In Roosendaal krijgen goedgekeurde containers een duimsticker op het deksel

Gemeenten hanteren verschillende sancties (beloningen en ‘straffen’) bij de controles. In Roosendaal controleren afvalcoaches de GFT-containers sinds 21 september 2022 extra op vervuiling. GFT-containers die in orde zijn, krijgen een duimsticker op het deksel. De afgekeurde containers krijgen een rood/groene hanger met daarop uitleg waarom de container is afgekeurd en bij welke afvalstroom de vervuiling dan wél hoort. De gemeente Tilburg controleert het afval ook en werkt daarbij met gele, oranje en rode kaarten. De zwaarte van de sancties neemt toe met iedere kaart. Bij een rode kaart kan een gemeentelijk opsporingsambtenaar de burger een boete opleggen van €100 wegens het overtreden van de Afvalstoffenverordening.  

Avalex

Met een campagne zetten gemeenten en Avalex de komende tijd in op meer bewustzijn onder inwoners over het belang van goed afval scheiden.