Stiltekapel opgebouwd op Aswoensdag: ‘Idee ontstaan tijdens corona’

Cultuur
Een van de jongste ‘bouwers’ met de sleutel.
Een van de jongste ‘bouwers’ met de sleutel. (Foto: Robert Heijdemann)

Grote activiteit vandaag, woensdag 22 februari bij de ingang van de Oude Kerk in de Herenstraat. “Het is Aswoensdag, het begin van de 40 dagen van bezinning tot de Pasen”, vertelt dominee Sifra Baayen van de Oude Kerk. “Het idee van het stiltekapelletje ontstond tijdens Corona toen alle kerken dicht moesten blijven”.

Door Robert Heijdemann

Baayen vervolgt: “Deze kapel in de kerktuin van de Oude Kerk is elke dag open, een laagdrempelige plek om je even te bezinnen, een kaarsje te branden en je gedachten op een kaartje te schrijven.” Deze kaartjes gebruikt de dominee als inspiratie voor haar preken.

Veel vrijwilligers

In coronatijd sloten alle kerken de deuren. “We zochten een manier om binnen de regels toch een plek te maken waar Rijswijkers in deze drukke tijd even stil kunnen zijn. Zo ontstond het idee voor dit Paaskapelletje. Dit tijdelijke kapelletje is gemaakt door zo’n veertig vrijwilligers van de Leeuwendaalkerk en de Oude Kerk. Daarvoor mochten we de garage van een van de vrijwilligers gebruiken”, legt Wilma Doldersum uit. Zelf is ze actief in de Leeuwendaalkerk.

Veertigdagentijd

De aanloop naar Pasen wordt in de kerk de zogeheten ‘veertigdagentijd’ genoemd: In veertig dagen wordt afgeteld naar Pasen. Deze tijd wordt vaak gebruikt voor wat bezinning op jezelf, anderen en de wereld om je heen. Dat kan op veel verschillende manieren. Door veertig dagen niet op TikTok te kijken, geen alcohol te drinken of vlees te eten, niet te snoepen of bijvoorbeeld je wisselgeld opzij te zetten voor een goed doel. Al met al best een grote uitdaging dus. Met de kapel hopen de samenwerkende kerken een klein, laagdrempelig duwtje in de goede richting te geven.

Opslag in Bunkermuseum

“Na de Paasperiode wordt het kapelletje weer uit elkaar gehaald. We mogen de verschillende onderdelen, het torentje en de klok weer opslaan bij het Bunkermuseum in Overvoorde, daar zijn we erg blij mee,” vertelt Ds. Hans van ‘t Hoff, de voorganger van de Leeuwendaalkerk.