Caeciliaconcert in Bonifatiuskerk

Cultuur
De Schola Cantorum.
De Schola Cantorum. (Foto: Paul Schott)

In de serie ‘Muziek in de Bonifatiuskerk’ verzorgt het gemengd koor Gloria Deo en de Schola Cantorum van de Bonifatiuskerk onder leiding van Gerard Legierse het jaarlijkse Caeciliaconcert op zondag 26 november om 15.00 uur in de Bonifatiuskerk.

Caecilia is een Romeinse martelares en heilige in de Rooms-katholieke Kerk. Volgens de legende kwam ze uit een Romeins voornaam geslacht Caecilia. Ze zou zeer jong zijn gedwongen te huwen met iemand uit een andere Romeinse adellijke familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood omstreeks 230. De feestdag van de heilige Caecilia is op 22 november. 

Het gevarieerde programma van dit Caeciliaconcert is een presentatie van de laatst ingestudeerde werken van de koren Schola Cantorum en Gloria Deo. Centraal staan de Maria-hymnen Magnificat en Regina Caeli. Het concert begint met een zeer kort orgelwerk van de Franse barokcomponist Jean-François Dandrieu met deze Maria-hymne. Vervolgens klinken de gregoriaanse versies van deze twee hymnen gevolgd door delen uit een mis in laat romantische stijl van de componist Jan Nieland, organist van het concertgebouw te Amsterdam van 1923 tot 1933. Van hem klinkt vervolgens het motet Regina caeli en daarna de toccata, gespeeld op het hoofdorgel.

Kerkmuziekschool

Het gemengd koor Gloria Deo zet het programma voort met het Magnificat van Hendrik Andriessen, Nederlands componist uit Haarlem, directeur van de kerkmuziekschool te Utrecht. Verder klinken er onderdelen van missen van de Oostenrijkse componist Johann Joseph Fux en de grote mis voor (oorspronkelijk) 2 orgels en 2 koren van Charles Marie Widor, organist/componist van de Saint Sulpice te Parijs, hier in een bewerking voor 1 orgel. Het motet Exultate Justi van Ludovico Grossi da Viadana, Italiaans componist, is een a capella werk dat begint en sluit met een 4 stemmig harmonisch thema met als middendeel polyfone motieven met mooie imitaties en sterke ritmes. Het concert eindigt met een kerstwerk Hodie Christus Natus est van de Franse barokcomponist Lois Nicolas Clerembault.

Het concert begint om 15.00 uur aan de Van Vredenburchweg 69 en duurt een uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op de website: www.muziekindebonifatius.nl.