Mooi weer leidt tot overlast: Barbecue-troep vervuilt Rijswijks Wilhelminapark

Nieuws
Het resultaat van een warm weekend: veel afval zoals blikjes, plastic, fruit en stukken brood.
Het resultaat van een warm weekend: veel afval zoals blikjes, plastic, fruit en stukken brood. (Foto: Robert Heijdemann )

Het is weer volop mooi weer in Rijswijk. Overal wordt gewandeld, gefietst en gebarbecued. Dat laatste loopt dit weekend in het Wilhelminapark weer uit de hand. Met achtergebleven blikjes, plastic, etenswaren en zelfs kapotte stoelen. Opnieuw is een ochtend opruimen nodig met een kostenplaatje van ruim €1000.-. Vandaag komt Rijswijks Belang in de gemeenteraad met een motie om BBQ’en te verbieden.

Door: Robert Heijdemann

Het Wilhelminapark is een groot park met een oppervlakte van 100 voetbalvelden dat eind 20e eeuw is aangelegd. Met de verdubbeling van het aantal Rijswijkse inwoners naar 80.000 is het park een waardevolle groene locatie om te recreëren. “Al lange tijd hebben we op zonnige dagen problemen in het park. Mensen barbecueën hier gezellig met elkaar, maar een groot aantal ruimt na afloop niets op en laat de barbecue-troep gewoon liggen”, zegt Marc Weterings van Rijswijks Belang. “Al 6,5 jaar vragen we de gemeente actie te ondernemen. Dat varieerde van een matrixbord en bewustwordingscampagnes tot extra handhavers, buurtpreventie, tolken en meer afvalbakken. Maar, niks helpt.”

Rommel van anderen

Vorige week woensdagochtend is in alle vroegte een schoonmaakploeg van de gemeente aan het werk. “Van alles laten ze achter. Van ongebruikte kolen en weggooibarbecues tot hele tapijten. Ook meloenen en hele broden, daar komen weer ratten en ander ongedierte op af”. Marc wordt aangesproken door een wandelaar met een herdershond, het blijkt een bewoner uit de Muziekbuurt. “Het is toch van de gekke. Al jaren is dit een vast ritueel. Schoonmakers die de rommel van anderen opruimen. Dat schoonmaken is gewoon het belonen van die hufters”.

Ruim een ton per jaar

Er zit ook een kostenplaatje aan dit opruimen. “Een paar jaar geleden heb ik gevraagd wat het kost om die zooi op te laten ruimen. Dat was toen duizend euro per dag. Als je dan een warme zomer neemt van drie maanden zit je al over de 100.000 euro. Met alle inflatie is dat nu zeker al meer geworden. Eerder opgevraagde schoonmaakkosten van het Paasweekend waren € 2175,- Op jaarbasis praten we dus over ruim een ton uit de gemeentekas waar wel betere bestemmingen voor zijn.”

Spelregels barbecueën 

Openbaar barbecueën mag in Rijswijk alleen in het Wilhelminapark, op het barbecueveld bij het Hazepad en het Pieter Postmapad. Ga je met de BBQ naast het veld of aan het water zitten dan riskeer je een boete van € 280. Kolen, briketten en andere brandende BBQ’s mogen niet direct op het gras staan. Laat je na afloop rommel liggen? Dan kan betekent dat een boete van € 140.

Verbod invoeren en handhaven

Weterings: “Donderdag komen wij in de vergadering van de gemeenteraad met een motie. Wij stellen voor een barbecue-verbod per direct in te laten voeren en daar op te gaan handhaven. Het is een uiterste oplossing maar wat anders heeft de afgelopen 6,5 jaar niets opgeleverd”. Hij hoopt op een discussie waarbij de gemeente beter beleid toezegt. “Een optie is het vragen van borg voor barbecue-plekken. Je krijgt de borg alleen terug als je plek schoon is”.