Stationsgebied krijgt cameratoezicht als uiterste maatregel tegen criminaliteit

Nieuws
Burgemeester Huri Sahin brengt een werkbezoek aan het politieburo Rijswijk.
Burgemeester Huri Sahin brengt een werkbezoek aan het politieburo Rijswijk. (Foto: Frank Jansen)

Het Rijswijkse stationsgebied krijgt binnen een maand cameratoezicht. Dit heeft burgemeester Huri Sahin besloten na een toename van (gewelds)incidenten op deze plek en meldingen van meerdere bezorgde buurtbewoners en ondernemers. “Het is echt een uiterste maatregel voor het terugdringen van criminaliteit.”

Door: Marc Tangel

Een minderjarige jongen die op klaarlichte dag een beroving pleegt. Vrouwen die worden lastiggevallen met schunnige taal. Een man die door de politie wordt aangetroffen met inbrekerswerktuig op zak. En dan hebben we het nog niet over het aantal fietsdiefstallen of de meldingen van overlast gevende jeugd door lokale ondernemers en bewoners. Het is rumoerig in de Rijswijkse stationsbuurt, weet ook burgemeester Huri Sahin. “Toen ik in Rijswijk als burgemeester begon, heb ik een video oproep geplaatst waarin ik alle Rijswijkers heb gevraagd mij de plekken aan te wijzen die ik moest hebben gezien”, vertelt ze. “Dat mocht ook iets negatiefs zijn. Daarop kwam een bezorgde mail van een inwoner die zei dat ik eens naar het stationsgebied moest gaan, omdat dit best een onveilig plek in de stad is.”

Niet alleen jeugd

Van de politie ontving de burgemeester dezelfde signalen, waarna besloten werd het toezicht in dit gebied te intensiveren. Agenten hielden extra contact met de buurtjeugd en vanuit de school werden brieven naar ouders verstuurd, zodat zij in gesprek konden gaan met hun kinderen. “Maar de overlast wordt niet alleen veroorzaakt door de jeugd”, benadrukt Sahin. “De school spreekt hun jongeren juist aan op slecht gedrag en zet zich in om een positieve houding te stimuleren. De overlastplegers zijn heel divers.” De burgemeester wijst naar een stapeltje papieren op haar bureau: “Als ik kijk naar de rapporten, gaat het ook vaak om dronken mannen en daklozen. Mensen die meereizen met de NS.”

Meerdere maatregelen

Het is dan ook een ingewikkeld gebied om goed veilig te houden. Het stationsgebouw, dat mede eigendom is van de gemeente, kent twee open ingangen aan het Pyramideplein en het Eisenhowerplein. Daartussen is een druk verkeersknooppunt waar diverse lijnen van het openbaar vervoer samenkomen. De afgelopen maanden zijn al meerdere maatregelen door politie en gemeente genomen om het gevoel van veiligheid in het gebied te vergroten. Zo surveilleren politieagenten en handhavers van de gemeente veel vaker. Daarnaast is de schoonmaakfrequentie van het stationsgebouw verhoogd van één keer per week naar vier keer per week, is er nieuwe LED verlichting geplaatst en zijn de roltrappen gereviseerd. Ook wordt binnenkort de vloer opgeknapt en de lift van het station aangepakt. “Cameratoezicht is slechts een onderdeel van de aanpak van het probleem”, concludeert burgemeester Sahin. “Het maakt deel uit van een pakket aan maatregelen. Maar die maatregelen zijn hoofdzakelijk gericht op de korte termijn. Met het plaatsen van camera’s en extra schoonmaken alleen gaan we het niet redden. Voor de lange termijn is het noodzakelijk dat we het station en omgeving revitaliseren. Veel Rijswijkers vinden het station nu geen fijne plek waar je graag komt, dat moet echt veranderen.”

Ontwikkeling

De burgermoeder vervolgt: “Daarnaast ligt het station in een gebied waar tussen het Havenkwartier en Bogaard Stadscentrum 7.500 nieuwe woningen komen. Veel mensen die in dit gebied gaan wonen zijn straks afhankelijk van het station. Daarom is de ontwikkeling van het station ontzettend belangrijk. Het zal nog wel even duren voordat het af is, maar de gemeente zet er nu wel de schouders onder samen met Prorail, NS, de MRDH en het Rijk. Vanuit mijn rol als burgemeester wil ik extra met Prorail en de NS in gesprek over de veiligheidsproblemen die nu in het gebied spelen. Ik vind dat we ook daarin gezamenlijk moeten optrekken.”

Preventieve werking

Het inzetten van cameratoezicht is volgens de burgemeester een uiterste middel om de veiligheid in het stationsgebied terug te laten keren. “Het aantal incidenten is de afgelopen periode toegenomen”, weet ze. “Dit is een middel om enerzijds daders op te pakken, maar een groot bord dat waarschuwt voor cameratoezicht kan ook preventief werken. Het besluit om camera’s te plaatsen heb ik deze week getekend. De politie onderzoekt nu hoeveel camera’s we nodig hebben en waar we ze willen plaatsen. De verwachting is dat de camera’s binnen een maand geplaatst gaan worden. Het gaat om tijdelijk cameratoezicht voor in ieder geval een half jaar. In dat half jaar vindt een evaluatie plaats. Indien nodig kan het cameratoezicht worden verlengd.”

Melding of aangifte

Naast het plaatsen van camera’s in het stationsgebied, hoopt de burgemeester vooral dat stadsgenoten incidenten zullen blijven melden: “Er met elkaar over praten is goed, maar het is veel beter als men de politie belt en hen vraagt te komen als er iets aan de hand is. Doe een melding of aangifte, dat kan ook anoniem. Voor ons is dat belangrijk, want op basis van die rapportages kunnen wij de juiste middelen inzetten. Ik neem de gevoelens van onveiligheid die de mensen daar hebben serieus. Ik wil er alles aan doen om die gevoelens weg te nemen, maar daarvoor heb ik ook de hulp van de inwoners van Rijswijk nodig.”